Mirno protiče Rajna

Mirno protiče Rajna

Mirno protiče Rajna

U nastavku prenosimo utiske učesnice projekta “Upoznajmo Njemačku” – Nataše. Nataša je od od oktobra 2016. godine učesnica programa „Upoznajmo Njemačku“. Živi u gradiću Viersen, koji broji svega 75 hiljada stanovnika. „Mogu slobodno reći da se nalazim na raskrsnici puteva ka nekim od najzanimljivijih gradova ove regije. Pored toga što je mali grad, Viersen nudi mnogo: predivnu prirodu, kulturne centre, parkove, veliki broj restorana i kafića, tržne centre, kao i željezničku stanicu koja je odlično povezana sa većim gradovima u regiji, koje često posjećujem“, navodi Nataša.

Nataša živi u porodici sa troje djece, sa kojima se divno slaže. „Sedmodnevni odmor u Belgiji na Sjevernom moru sa porodicom je bio odmor iz snova“, kaže ona, „Moje učešće u programu Upoznajmo Njemačku je jedno veliko nezaboravno iskustvo“. Sjeverna Rajna-Vestfalija je jedna od naljepših regija u Njemačkoj i Nataša, obišavši većinu gradova u regiji, može to da potvrdi. „U Dizeldorfu vam nikada ne može biti dosadno. Poslije kupovine u Aleji kraljeva, možete odmoriti u nekom od kafića uživajući u pogledu na Rajnu“, priča nam oduševljena Nataša. Nakon što je nekoliko puta posjetila Keln, već u njemu ima svoje omiljeno mjesto – šetalište na Rajni sa pogledom na katedralu. „Mirno protiče Rajna“, poznati su stihovi pjesme „Lorelaj“, Hajnriha Hajnea, na koje svaki put misli kada u Kelnu gleda zalazak sunca. Nataša voli umjetnost, ali uživa i u karnevalima, kelnskom Kölsch pivu, dobrim ljudima i pozitivnoj energiji.

U Njemačkoj je stekla i mnogo prijatelja, s kojima često posjećuje gradove poput Menhengladbaha, Krefelda i Duizburga, koji, po Natašinim riječima, uvijek nude zanimljive sadržaje. Kada živite u ovoj regiji, Holandija i Francuska su na dohvat ruke. „Sat vremena vožnje i eto vas u Parizu, a Holandija je udaljena samo 20km od grada u kojem živim. Tek sam na polovini svog boravka u programu kulturne razmjene i mnogo je gradova u Njemačkoj i okolini Njemačke koji čekaju da ih istražim“, prenosi Nataša i poručuje: „Budite vrijedni, učite njemački jezik i trudite se. Prijavite se za kulturnu razmjenu sa Njemačkom i iskoristite svoje slobodno vrijeme na najbolji mogući način“.

Ukoliko želite da učestvujete u programu kulturne razmjene sa Njemačkom, prijavite se klikom na dugme  PRIJAVI SE