Zanimljive činjenice koje niste znali o Kubi: Obrazovanje potpuno besplatno, ne prodaje se Coca Cola…

Zanimljive činjenice koje niste znali o Kubi: Obrazovanje potpuno besplatno, ne prodaje se Coca Cola…

Zanimljive činjenice koje niste znali o Kubi: Obrazovanje potpuno besplatno, ne prodaje se Coca Cola…

SAD na teritoriji Kube posjeduje vojnu bazu Gvantanamo, za koju Amerikanci plaćaju 4.084 dolara ili 3.329 eura mjesečno. Kuba još uvijek nije naplatila nijedan jedini ček od ove neobične ‚‚rente”. Kuba je zemlja s najvećim postotkom pismenog stanovništva – 99,8 posto.

Kuba odvaja godišnje 11.2 posto nacionalnog budžeta za zdravstvo i 16.3 posto za obrazovanje. Ukoliko se nalazite na Kubi i stopirate, vladin automobil dužan je da vam stane i poveze vas.

Da bi se Kubanci prikačili na Internet, potrebna je posebna dozvola koja omogućava pristup, u suprotnom kazne su do pet godina zatvora. Mobilni telefoni nisu bili dozvoljeni do 2008. godine. Kubanska medicina smatra se najboljom u svijetu. Doktor je jedna od najčešćih profesija na Kubi. Jedan doktor dolazi na 167 stanovnika. 85 posto porodica ne plaća rentu za stanove. Kubanska valuta je kubanski peso, ali se od 1993. godine koristi američki dolar kao legalno sredstvo plaćanja.

Kubu godišnje posjeti dva miliona turista. Na Kubi je stopa kriminala najniža u svijetu.
Prosječni životni vijek stanovnika iznosi 75.6 godina. Zvanični jezik je španski, a svi koji su pohađali školu za vrijeme bivšeg Sovjetskog Saveza govore i ruski.

Žene čine 44.7 posto radne snage i dobijaju istu platu kao muškarci za isti posao. 33.5 posto žena zauzimaju direktorska mjesta. Svaka zaposlena žena može koristiti do 12 mjeseci plaćenog odsustva nakon porođaja. Školovanje je potpuno besplatno od osnovnog do univerzitetskog nivoa.

Elektrifikacija pokriva 95 posto teritorije, a u planinskim i nepristupačnim oblastima 80%. Kuba je jedna od dvije države u kojima se ne prodaje Coca Cola. Druga država je Sjeverna Koreja.

Bejzbol, najpopularniji američki sport, takođe je nacionalni kubanski sport. Prvi put bejzboj je igran na Kubi 1860. godine. Duhan se prvi put počeo uzgajati na Kubi krajem 16. vijeka, a prava industrija razvila se 30-ih godina 19. vijeka. Cigara se puši do njene trećine, a bogatiji puše cigaru samo do pola. Najpoznatija fabrika cigara Partagas nalazi se u Havani, a od 1845. godine cigare su originalni suvenir Kube.

Izvor: link.