Ekološki prihvatljiv „avion“ mogao bi biti budućnost putovanja sa 0% ugljenika

Ekološki prihvatljiv „avion“ mogao bi biti budućnost putovanja sa 0% ugljenika

Ekološki prihvatljiv „avion“ mogao bi biti budućnost putovanja sa 0% ugljenika

Oko 2,4% globalnih emisija CO2 dolazi iz avio-putovanja, a avio industrija je odgovorna za oko 5% globalnog zagrijavanja. Imajući ovo na umu, oni koji su ekološki svjesni mogu odlučiti letjeti manje ili putovati cestom. Međutim, mala kompanija sa sjedištem u Engleskoj pod nazivom “Hybrid Air Vehicles” ima alternativno rješenje: komercijalni vazdušni brodovi.

Hibridna vazdušna vozila nedavno su otkrila koncept dizajna za Airlander 10, avion sa 100 sedišta za koji se predviđa, da radi sa 75% manje emisija od konvencionalnog aviona. Hibridna vazdušna vozila, nadaju se da će na kraju predstaviti hibridno-električni model do 2025. godine, koji bi smanjio emisije za 90% i potpuno električni model do 2030. godine, koji bi bio avion sa nultom emisijom ugljenika.

Foto: instagram.com/hybridairvehicles

Revolucionarno vozilo pogodno je za međugradska putovanja, a kompanija je čak zakazala rute za 2025. godinu. Planirana putovanja uključuju let Liverpool do Belfasta u Velikoj Britaniji, što bi trajalo pet sati i 20 minuta; Oslo do Stockholma, za šest i po sati; i Seattle do Vancouvera za nešto više od četiri sata.

Foto: instagram.com/hybridairvehicles

Putovanje vazdušnim brodom, traje nešto duže od aviona. Međutim, oduševićeš se ambijentom unutrašnjosti ovog prevoznog sredstva. Za razliku od komercijalnih aviona s ograničenim prostorom za noge i neudobnim sjedalima, Airlander 10 ima luksuznu, prostranu kabinu. Postoje velike, plišane fotelje, ogromni prolazi i prozori od poda do stropa. “Već dugi niz decenija let od A do B  tačke, značio je sjedenje u metalnoj konstrukciji sa sićušnim prozorčićima – nužnost, ali ne uvijek zadovoljstvo”, rekao je George Land, direktor komercijalnog poslovnog razvoja u kompaniji “Hybrid Air Vehicles”. “Na Airlanderu je cijelo iskustvo ugodno”, reako je on.

Hibridna vazdušna vozila već imaju podršku vlade Velike Britanije i Evropske unije, kao i ulaganja američkog Ministarstva obrane. Ako sve bude išlo po planu, kompanija će težiti proizvodnji oko 12 vazdušnih brodova svake godine od 2025. A čak je i u pregovorima s nizom avio kompanija o upravljanju rutama. Airlander 10 je na dobrom putu da postane budućnost letenja!

Izvor: mymodernmet.com