8 knjiga za ljubitelje psihologije

8 knjiga za ljubitelje psihologije

8 knjiga za ljubitelje psihologije

Lutajuća bibliteka Lutajućeg psihologa

Hajmo početi od početka. Šta je to psihologija? Čime se bavi, koja su njena najveća postignuća? U čemu nam može pomoći, a u čemu ne. Koje tajne je otkrila o čovjekovom umu i ponašanju, koja su najpoznatija istraživanja i najveća imena psihologije?

To su neka od pitanja čiji odgovor možeš naći u knjizi Psihologija – sažeti priručnik, Džilijan Batler i Frida Makmanus
Za koga je ova knjiga?
Ova knjiga je odličan poklon/štivo za nekog ko se tek upoznaje sa psihologijom, za studente psihologije. Mislim da je ovo jedan pravi Psihologija 101 priručnik i nije na odmet da bude dio svačije police knjiga iz oblasti popularne i klasične psihologije. Generalno Oxfordovi skraćeni priručnici su zlatni izvor informacija.

Brene Brown – bilo koja knjiga

Ima nešto u ovoj fenomenalnoj ženi što kod mene budi neki osjećaj povezanosti i dubokog poštovanja. Uz duboko poštovanje prema obrazovanju, radu i iskustvu dr Brown – mene je zauvijek ‚‚kupio” njen prvi TED talk gdje vidno pod tremom na početku, gdje je svaka emocija koju je tokom rada na temu ranjivosti vidljiva na njenom licu i čujna u njenom glasu.

Veoma mi je teško bilo izabrati samo jednu njenu knjigu – ali odlučih se za onu koju sam prvu pročitala – Daring greatly (nisam sigurna za tačan prevod naslova kod nas).
Za koga je ova knjiga?

Ova knjiga je za svakoga ko se bori sa prihvatanjem svojih nesavršenosti, ko se plaši svoje ranjivosti i kome pogani perfekcionista sjedi na ramenu i brka konce.

U stvari – ovo je knjiga za svakog od nas jer ljudi su bića savršena po svojim nesavršenostima. Ponajviše za moje saborce u borbi sa poganim perfekcionizmom.

Čarls Duhjig – Moć navike

Ne postoji ništa što ne možeš uraditi ako razviješ prave navike. Prije Klira – bješe Duhjig.

Obje knjige su podjednako relevantna i odlična literatura na temu navika. Čarls je prvi približio sva istraživanja i nalaze bihejvioralne psihologije široj publici. Odlično napisana, puna informacija, knjiga Moć navike po mom mišljenju predstavlja odličan ‚‚udžbenik” za svakog ko želi da sazna više o mehanizmima koji pokreću navike.

Uz Atomske navike – pravi paketić svega što želite znati o navikama.
Za koga je ova knjiga?

Po mom mišljenju, Moć navike je malo drugačije pisana od Atomskih navikama i čini mi se da bi bila odlična prateća literatura studentima psihologije uz standardnu koja je dio ove teme tokom studija. Mislim da je i poželjno štivo za one koji rade sa djecom, radne terapeute, sportiste i trenere.

Kerol Dvek – Mentalni stav

Šta ti je to majndset – reci mi po naški? To je pitanje na koje ćeš naći odgovor u ovoj knjizi. Napisana je od strane žene koja je izučavanju mentalnog sklopa posvetila svoju dugogodišnju karijeru i brojna istraživanja.

Na šta sve naš mentalni stav utiče, da li se može mijenjati i kako – sve to ćeš naći u knjizi Mentalni stav.

Za koga je ova knjiga?

Odgovor je sličan kao iznad. Mada, ja bih svaku od ovih knjiga preporučila svima.

Jer, kako god okrenemo, svima nam je potrebno da ravnopravno razvijamo fizičke, psihičke i duhovne mišiće. Najveća preporuka bi bila onima koji žele ostvariti svoj potpuni potencijal.

Viktor E. Frankl – Zašto se niste ubili

Ko će bolje govoriti o smislu života nego čovjek poput Frankla koji je u besmislu i beznađu našao baš to? Ne znam koliko puta sam preporučila i poklonila ovu knjigu. Čak sam i svoju kopiju poklanjala i skoro sam je ponovo nabavila u ‚‚fizičkoj” verziji.

Senzacionalistički naslov Zašto se niste ubili krije jednu duboku priču o smislu života, napisanu za samo 9 dana.

FROJD I JUNG

Ono što su Isak Njutn i Albert Ajnštajn za fiziku – Frojd i Jung su za psihologiju. Očekivano je da će se i neka od njihovih knjiga naći na ovoj listi preporuka.

Odlučila sam preskočiti Frojda – jer toliko se priča o njemu kada je u pitanju psihologija.

Umjesto toga – pomenuću psihologa koji je prvi napustio Frojdove učenje i psihologiji da ‚‚ozbiljne” temelje nakon prašine koju je Sigmund napravio.

Alfer Adler – Poznavanje čovjeka
Poznavanje čovjeka predstavlja zbirku Adlerovih predavanja. Na objektivan, sistematičan i njemu svojstven kratak i jasan način – Adler je jedan od prvih psihologa koji formiranja ličnosti gleda i kroz aspekt odnosa sa drugima i socijalne činioce.

Ne postavlja čovjeka kao ‚‚žrtvu instikata” kao sve­sno, od­go­vor­no, ra­zum­no, dru­štve­no bi­će, koje mo­ra i mo­že da ob­li­ku­je svo­ju sud­bi­nu.

Karl Gustav Jung – O razvoju ličnosti

Ako bih knjigu O razvoju ličnosti sumirala u par riječi onda bi to bilo: psihologija djetinjstva iz Jungovog ugla. K. G. Jung je veoma specifična ličnost u psihologiji. Nije bio skandalozan kao Frojd, ali je neko ko nije oklijevao zaći u suštinu, pa makar to značilo da će oboriti svoje prethodno postavljene teorije.

Za koga je ova kniga?
Knjiga je odlična uvertira u Jungove teorije. Ukoliko tek uplovljavaš u priču o najpoznatijim imenima psihologije i o teorijama na koje počiva današnja nauka – ovo je knjiga koju bi trebalo pročitati.

Jungovo najvažnije životno djelo

Crvena knjiga K.G. Junga je posljednje Jungovo djelo koje je ugledalo svijetlost dana (šire javnosti) tek 2009. godine. Ova knjiga je rezultat ‚‚sučeljavanja sa nesvjesnim”. U njoj se kriju novi pogledi samog Junga na sav njegov prethodni rad.
S punim pravom se smatra Jungovim najenigmatičnijim djelom i po njegovim uputima objavljena je mnogo poslije njegove smrti.
Za koga je ova knjiga?
Crvena knjiga je ultimativni san svih ljubitelja Junga. Za nas je ova knjiga kao Kamen mudrosti, Vatreni pehar, Horokusi i još mnogo toga.

Izvor: Hoću.ba