10 trikova za bolju organizaciju u svakodnevnom životu

10 trikova za bolju organizaciju u svakodnevnom životu

10 trikova za bolju organizaciju u svakodnevnom životu

Pametan piše, budala pamti
To je činjenica koja se pokazala tačnom nebrojeno puta za bolju organizaciju. Ovo pravilo ne vrijedi samo za neke događaje ili informacije veće važnosti. Ovo vrijedi za sve. Ja zapisujem važne obaveze koje ne smijem propustiti, kao što je pregled kod doktora ili obaveza na poslu, ali i neke manje dogovore, poput kafe sa prijateljicom ili rođendana.

Ova navika je unijela reda među moje obaveze i pomogla mi kod organizacije vremena. Zapisivanje obaveza smatram nekom vrstom „kostura“ bolje organizacije.

Koristi kalendar, planere i to do liste za bolju organizaciju
Kad smo već na temi zapisivanja, ovdje će najbolje poslužiti posjedovanje kalendara i planera za bolju organizaciju. To može biti u digitalnom obliku kao što su bilješke na mobitelu ili online kalendar, ili pak dobri stari papir! Danas je neograničen izbor za kupovinu slatkih planera koji su ponekad neodoljivi!

Ovdje posebno mogu biti korisne „TO-DO“ liste sa detaljnijom razradom obaveza u danu kao i organizacija obaveza u kategorije.

Kreiraj rutinu za bolju organizaciju
Rutina, rutina i samo rutina!! Nema Boljeg načina kvalitetnog organizovanja dana. Kontinuiran raspored odlaska na spavanje i buđenja skupa sa dobro organiziranim obrocima pravi čuda u organizaciji cijelog života. Iz ličnog iskustva i u motivaciji i zadovoljstvu koji dolaze sa osjećajem dobro organizovanih životnih navika. Još ako ubaciš vježbanje u sedmičnu rutinu, na konju si!

Potrudi se kreirati budžet … i držati ga se! Planiraj obroke i popis namirnica.
Već sam spomenula planiranje obroka. Uz to dolazi i planiranje namirnica koje ti trebaju. Na ovaj se način odlaskom u market nećeš izgubiti u beskonačnoj ponudi i na kraju vratiti kući bez onih stvari po koje si zapravo otišao. Na taj način uz bolju organizaciju kontrolišeš budžet kao i ishranu! A zdrava ishrana je pola zdravlja.

Uz to dolazi i dobro organizovan uvid u potrošnju, s čim dolazi veća ušteda pa samim time više novčića za recimo jedno daleko putovanje!

Dobro organizovan uvid u potrošnju može značajno poboljšati lične finansije.

Pouzdaj se u alarme i podsjetnike za bolju organizaciju
Podsjetnici i alarmi su divan izum. Iskoristi ih! Nije lako uvijek voditi računa o vremenu, te ovdje alarmi čine čuda!

Pro tip za koji sve već znamo je i postavljanje sata 5 minuta unaprijed. Često baš tih 5 minuta prave razliku stizanja negdje na vrijeme ili kašnjenja.

Pouzdaj se u bindere, foldere i fascikle
Ovo posebno vrijedi za organizaciju papira. Razvrstaj dokumente. Stavi sve vezano za posao u jedan folder, sve vezano za faks u drugi, lične dokumente u treći, a papire od doktora u četvrti. I tako dalje, zavisno za koliko kategorija imaš materijala.

Apsolutno life changing trik za bolju organizaciju.

Pa tako ako imaš zakazan termin kod doktora, fino samo zgrabiš određenu fasciklu i ideš! Nema više potrage za papirima koji se uvijek negdje motaju, i sada kad ih trebaš ih NEMA.

Razvij naviku za bolju organizaciju
Pospremanja i održavanja urednog prostora oko sebe kao i svojih obaveza.

Ova mi najdraža! Znaš kako kažu – messy space = messy mind. Ili u prevodu kakvo ti je okruženje tako ćeš se i osjećati. Što ako ti kažem da ako imaš dobro organizovanu (i čistu) okolinu, tvoj level organizacije automatski prelazi 50%!

SO easy!

Stvori navike pospremanja nečega odmah nakon korištenja, radije nego generalnog čišćenja jednom sedmično.

Skloni nepotrebne stvari, primjeni minimalizam, riješi se nepotrebne odjeće i predmeta
Minimalizam je koncept koji je postao poprilično popularan zadnjih godina. Naime, radi se o teoriji da nepotrebni predmeti i / ili odjeća, utiču na upravo ovo što sam prethodno navela – bolje organizovane misli, a time i svakodnevni život.

Organizuj tehnologiju za bolju organizaciju
Organizuj laptop i mobitel, počisti nepotrebne foldere i pobriši višak dokumenata. Pregledan PC ne pridonosi samo boljoj organizaciji već i povećanoj produktivnosti.

Odjavi nepotrebne pretplate, račune, account-e
Znaš one dosadne mailove što ti stižu gotovo svaki dan. Nikad ih ne otvoriš i vjerovatno nećeš nikada. Ili onu pretplatu što plaćaš već mjesecima, a usluge ne koristiš? Ili račun u banci koji skuplja prašinu?

Obriši, otkaži i zatvori sve nepotrebne smetnje koji samo prave buku i odvraćaju pažnju. Ako ti je žao nešto eliminisati jer misliš da bi ti jednog dana moglo zatrebati, gledaj to ovako, kad ti bude stvarno trebalo, lako se ponovno pretplatiš ili otvoriš račun!

Izvor: link.