Ove igre ti pomažu da budeš bolji student

Ove igre ti pomažu da budeš bolji student

Ove igre ti pomažu da budeš bolji student

Igre su fantastične za učenje u bilo kojoj dobi, a istraživanja su pokazala da su iznimno bitne za zdrav razvoj.

Postoje i one igre koje nisu gubitak vremena, a u nastavku pogledajte koje su to igre dobre za vas.

Kartaške igre

Kartaške igre su izvrsne za razvoj matematičkih vještina i izradu strategije, bilo da predviđamo moguće ishode ili planiramo najbolji sljedeći potez. Vrlo često se dogodi da planovi koje smo napravili budu ugroženi ili ih moramo praviti ispočetka kada dođemo na red za igru. Ovaj proces nas uči da bolje prihvatamo neuspjehe i frustracije i da krenemo dalje. Planovi se uvijek ruše, a mi se moramo naučiti prilagođavati. Ovo je važan dio igranja igara, matematičkog rada i života.

Društvene igre

Igra na ploči obično uključuje kretanje figura. Šah jedna od igara koja uvelike poboljšava naše kognitivne vještine, te se sastoji od više mogućnosti i ishoda. Dok igra šah, osoba mora biti budna i posvećena igri tokom cijele partije. Vizualiziranje uzoraka sa svakim potezom, a zatim odlučivanje o sljedećem koraku koristeći i logičku i analitičku vještinu, ono je što ovu igru ​​čini uzbudljivom. Prilikom igranja šaha jedna strana mozga pomaže u vizualizaciji obrazaca, dok druga pomaže u poduzimanju logičnih koraka.

Simulacijske igre

Simulacije su dinamični tehnološki alati stvoreni kako bi se osiguralo okruženje za igru temeljeno na scenariju. Smatraju se i ugodnim i vrijednim alatima za učenje, posebno u rješavanju kliničkih vještina i laboratorijskih aktivnosti. Osim toga, simulacije pružaju okruženje u kojem studenti mogu eksperimentisati s različitim strategijama, usvojiti različite uloge i preuzeti odgovornost za vlastite odluke. Igre i simulacije promiču saradnički rad jer omogućuju studentima da rekonstuišu znanje, potičući rješavanje problema kroz raspravu i dijalog.

Igre riječi

Dokazano je da igre riječima pomažu mozgu poboljšavajući pamćenje. Tačnije, aktiviraju regiju mozga odgovornu za dugotrajno i kratkoročno pamćenje. One su savršen način za kombinovanje zabave i vokabulara. Igre riječima imaju ulogu u oslobađanju napetosti i stresa jer oslobađaju dopamin, hormon odgovoran za osjećaj optimizma i zadovoljstva. Što je riječ teža, moramo biti više koncentrisani. Nakon nekog vremena redovnog igranja rješavanje ide sve brže, a novonaučene vještine koncentracije možemo primijeniti i u drugim aspektima života.

Igre zagonetki

Igranje slagalice može pružiti dobar mentalni trening. Traženje uzoraka i donošenje logičnih odluka jedan je od mnogih načina da dobro izvježbamo mozak. Rješavanje izazovne zagonetke pomaže poboljšati vještine prepoznavanja uzoraka – sposobnost mozga da stvori značenje, pronađe red i oblikuje odgovore iz podataka koji su nam predstavljeni. Takođe, učimo metodom pokušaja i pogreški, formirajući vlastite teorije i testirajući ih dok ne pronađemo tačno rješenje zadatka.

Video igre

Elektroničke igre u kojima igrači mogu manipulisati onim što se pojavljuje na ekranu pomoću joysticka, kontrolera ili tastature među najpopularnijima su među svim starosnim grupama. Studije su pokazale da redovno igranje video igrica može povećati sivu tvar u mozgu i potaknuti povezanost receptora. Igre na više nivoa osmišljene su kao složene zagonetke čije rješavanje traje nekoliko sati.

Povremeno se rješenje razlikuje zavisno od naših radnji u igri i odlukama. Naučiti razmišljati na nogama i razviti strategiju u brzom fantastičnom okruženju, vještina je koja se može koristiti i u stvarnom svijetu.

Izvor: link.