Praznici u SAD

Praznici u SAD

Praznici u SAD

Narod u Americi svake godina biva obuzet prazničnom euforijom tokom zimskog perioda, kao što je i za očekivati, s obzirom na tamošnji procent religioznih osoba. Što se tiče zimskih praznika u SAD-u, najvažniji i najomiljeniji su Dan zahvalnosti (Thanksgiving), Božić i Nova godina.

Dan zahvalnosti se tipično održava četvrtog četvrtka u novembru, što znači da se svake godine obilježava na drugi datum. Ovaj praznik vuče korjene još od prvih engleskih doseljenika, a slavi zajednicu različitih kultura. Ovaj praznik su prihvatili svi bez obzira odakle su i kada stigli u Ameriku. Naime, mještani luke Plimut, današnja država Masačusets, imali su problema oko pribavljanja hrane, te su im u pomoć priskočili američki domoroci, obezbijedivši im hranu i naučivši ih da uzgajaju kukuruz i ostalo povrće. Kada su mještani naredne jeseni uzgojili dovoljno, da mogu preživjeti predstojeću zimu, proslavili su to uz trpezu sa Indijancima, a na trpezi je, uz ostalo, bila i divlja ćurka, te se stoga danas ovaj praznik obilježava porodičnim ručkom uz obaveznu ćurku i povrće.

Kad je u pitanju Božić koji se slavi 25. decembra, SAD ima mnoge tradicije i načine na koje ljudi slave Božić, zbog mnoštva različitih kultura u SAD-u. Mnogi običaji su slični onima u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj i Meksiku. Neki Amerikanci koriste vijence od kokica za ukrašavanje božićne jelke. Takođe, često se prave i jedu kućice od đumbira ili medenjaka. Naravno, punč od jaja je tradicionalno američko božićno piće. Većina hrišćanskih Amerikanaca za Božić idu u crkvu i slave rođenje Isusa Hrista. U crkvi se obično pjevaju božićne pjesme. U Novoj Engleskoj (države Masačusets, Konektikat, Roud Ajlend, Vermont, Nju Hempšir i Mejn) postoje takozvane “božićne prodavnice” koje prodaju samo božićne ukrase i igračke tokom cijele godine! Amerikanci takođe izrađuju božićne čestistke, djeca pjevaju božićne pjesme komšijama pred vratima. Takođe ima i jedan manji poznat običaj, a koji je pomalo sličan našem traženju novca iz česnice, a to je “božićni krastavac”. Naime, u božićnoj jelci se sakrije ukras u obliku krastavca, i prvi koji ga božićnog jutra pronađe dobija dodatni poklon od Deda Mraza i čitave godine će ga pratiti sreća. Naravno, ne zaboravimo da tokom Božića, prijatelji i porodica razmjenjuju poklone između sebe.

Što se tiče Nove godine, kao i u ostatku svijeta, 31. decembra, otvaraju se boce šampanjca i broje se sekunde do početka nove godine. Jedno od najpopularnijih mjesta za doček Nove godine je Njujork. Na njujorškom Tajms Skveru održava se takozvano “spuštanje lopte”. Name, na stub sa zastavom na zgradi One Time Square-a se postavi lopta od oko 5000 kg, i pusti se tačno u 23:59 i zaustavi se u ponoć da označi početak nove godine. Takođe tradicionalno je i da se zaljubljeni parovi romantično poljube kad otkuca ponoć. Ne zaboravimo i da većina Amerikanaca voli da donosi novogodišnje odluke (naime, napišu na papir listu stvari koje žele da promjene kod sebe u novoj godini). Što se tiče muzike, u Americi, kao i u Velikoj Britaniji, poznata je balada pjesnika Roberta Barnsa “Old Lang Sajn”, ali u izvođenju Gaja Lombarda.

Autor članka profesor engleskog jezika Miloš Tešanović