Prijavite se što prije!

Prijavite se što prije!

Prijavite se što prije!

Iz Frankfurta na Majni nam se javlja Irena, učesnica programa kulturne razmjene “Upoznaj Njemačku”. U nastavku prenosimo njene utiske:

“Ja sam Irena i imam 26 godina. Učesnica sam programa “Upoznaj Njemačku” i već tri mjeseca živim u Frankfurtu na Majni. Iskreno, ja vam neću pričati bajke kako je ovdje sve savršeno, kako je lako i kako me porodica gleda kao svoje dijete. Neću vam reći ni da vam je džeparac koji dobijate od porodice dovoljan da pokrije mjesečne troskove i troškove kursa u jednom velikom gradu, ukoliko želite da imate neki normalan socijalni život. Ni u grad se nisam zaljubila na prvi pogled. Doduše, ni u šta se nisam zaljubila na prvi pogled, pa je možda do mene. Naravno, ovo je sve relativno, i ni u jednom slučaju nije isto. Ali mogu vam reći da ako sa određenim ciljem dolazite ovdje, ovo može da vam bude odlično iskustvo i početni korak, ako ga na pravi način iskoristite.

Sa porodicom komuniciram isključivo na njemačkom jeziku, i nakon samo tri mjeseca, moj nivo njemačkog jezika se vidno poboljšao. Sa djecom na početku nije bilo lako, da sam pomislila da neću moći izdržati. Dok se nismo navikli. Toliko da su mi na odmoru čak malo i nedostajali. 🙂 U komunikaciji sa roditeljima, što je najbitnije, postoji međusobno poštovanje i dogovor. Nakon kratkog vremena sam uspjela da shvatim kako funkcioniše Njemačka, da ovdje za sve treba više vremena nego što mislite i da za sve postoje termini. Tako da sam već počela da se raspitujem i radim na svom ostanku ovdje. Najbolji način da naučite jezik i da se integrišete jeste da živite tu, u okruženju koje vam pruža tu mogućnost. I da vam kažem, grad mi se svaki dan sve više i više sviđa, svakim danom me sve više iznenađuje i oduševljava. Sloboda i mogućnosti koje vam pruža su nevjerovatni.

Ono sto ja mogu reći, jeste da vam ovaj program definitivno preporučujem jer smatram da je jedno odlično iskustvo. Vjerujte da pomjerate svoje granice do mjera kojih niste bili ni svjesni da ih posjedujete. Upoznaćete razne ljude, iz svih krajeva svijeta. Ni to na početku nije lako, ali svaki pocetak je tezak. I sve sto vrijedi ne dolazi jednostavno. I ono što je najbitnije, iako nije lako, osjećam se iskreno srećno. Motivacija i volja koju ovdje imate je nevjerovatna i pokreće vas naprijed. Tako da, ukoliko razmišljate da li da se prijavite, moj savjet vam je da to sto prije uradite. Srećno!”

Ukoliko i Vi želite da budete dio kulturne razmjene sa Njemačkom, prijavite se klikom na dugme PRIJAVI SE