Gradovi u kojima borave učesnici projekta – Andiamo in Italia

Gradovi u kojima borave učesnici projekta – Andiamo in Italia

Gradovi u kojima borave učesnici projekta – Andiamo in Italia

U sklopu projekta Andiamo in Italia učesnici imaju priliku da borave u Italiji i upoznaju zemlju kulture, hrane i raznih atrakcija. U članku koji je pred vama izdvajamo vam gradove gdje učesnici najčešće imaju priliku da borave.

Milano 

Milano je ekonomsko središte Italije, grad bankarstva i modnih kuća. Svakako ono što se izdvaja jeste najpoznatija milanska građevina – Duomo koja se nalazi u centru samoga grada. Ono što bismo preporučili da uradite kada se već nalaziti u ovom veličanstvenom gradu jeste da se popnete na krov Duoma i uživate u panoramskom pogledu na grad.

Firenca

Firenca je glavni grad pokrajine Toskana koji leži na rijeci Arno. Svojom arhitekturom, muzejima, vrtovima, kuhinjom i modom privlači oko milion turista svake godine. Nedaleko od katedrale nalazi se i najpoznatiji trg Firence – Palazzo Vecchio. Kada se nalazite u Firenci pređite i preko čuvenog Starog mosta , koji je najpoznatiji po mnogim zlatarama koje se na njemu nalaze. 

Torino

 

Dok se Firenca povezuje sa renesansom za Torino se kaže da je to jedini pravi kraljevski grad Italije. Za njega se veže automobilska industrija a najpoznatije autombilske kuće koje dolaze iz ovoga grada su Fiat, Lancia i Alfa Romeo. Torino se smatra i kao glavno čokoladno sjedište Italije jer je ovde upravo nastala poznata „gianduja“ smjesa čokolade i lješnjaka koja je preteča današnjoj Nutelli.

Siena 

Siena je grad koji je smješten u italijanskoj regiji Toskani. To je grad bogate prošlosti i danas se nalazi pod zaštitom UNESCA. Grad se nalazi u tipičnom toskanskom okruženju oko kojeg se nalaze bezbrojni vinogradi. Kada se nađete u Sijeni neizostavno mjesto za posjetit i sjesti  je centralni trg koji je napravljen u obliku školjke na kojem se i danas takmiče predstavnici svakog gradskog naselja u godišnjoj konjskoj trci – Palio. 

Pokrajina  Emilia Romagna 

Istorijski gradovi, mnoštvo zanmenitosti i neizosatvna gastronomija čine ovu regiju jednom od najposjećenijih u Italiji. Ova regija se nalazi na samome vrhu italijanske čizme i proteže se od Jadranskog mora na jugu pa gotovo do Ligurskog na sjeveru. Sjeverom regije dominiraju ravnice dok je južni dio brežuljkast. Najpoznatiji gradovi ove regije su Bologna, Reggio Emilia, Modena, Ravenna.

Ako se vidite u jednom od ovih gradova koji su inspiracija mnogima nemojte propustit priliku i prijavite se već danas  OVDJE