Najčešće postavljana pitanja kandidata za kulturne razmjene

Najčešće postavljana pitanja kandidata za kulturne razmjene

Najčešće postavljana pitanja kandidata za kulturne razmjene

Sa  ciljem da razjasnimo mnogo nedoumica kada je program kulturne razmjene u pitanju u nastavku Vam donosimo odgovore na najčešće postavljana pitanja. Nadamo se da će Vam biti od pomoći.

Šta je kulturna razmjena?

Program kulturne razmjene nastao je u Francuskoj šestdesetih godina 20-vijeka. Sa svojom dugom tradicijom omogućava mladima da posjete zemlju koju izaberu, nauče strani jezik, upoznaju drugu kulturu i osamostale se, uz minimalne troškove.

Ko može da se prijavi na program kulturne razmjene?

Mogu da se prijave svi od 18 do 27 godina (od 18 do 29 za Kinu i Španiju)

Da li moram da budem student da bih se prijavio na program kulturne razmjene?

Ne morate da budete student.

Da li mogu da se prijavim za više država?

Ne, možete da se prijavite za učešće u programu u samo jednoj od 11 dostupnih država.

Do kad traju prijave?

Prijave su otvorene tokom cijele godine, ali imajute na umu da je broj mjesta ograničen za svaku od država.

Da li postoji fiksan datum polaska na kulturnu razmjenu?

Aplikacioni proces za program kulturne razmjene se odvija u šest koraka: 1. prijava za program, 2. info razgovor sa koordinatorom programa, 3. izrada profila, 4. pronalazak porodice, 5. odlazak i boravak u programu, 6. povratak. Kada se za Vas pronađe odgovarajuća porodica, zajedno sa njima planirate datum polaska.

Koliko traje cijeli proces od prijave za program do dolaska u odabranu državu?

Proces može da traje i do 6 mjeseci, pa je savjet da se za program prijavite što ranije da bi se svi koraci uspješno završili.

Koja je dokumentacija potrebna za program i koliko mi je potrebno vremena da sve prikupim?

Spisak potrebne dokumentacije zavisi od programa do programa. Upute ćete dobiti od svog koordinatora čim se uključite u program kulturne razmjene. U prosijeku potrebno je od dvije do tri sedmice da prikupite potrebnu dokumentaciju.

Kako da znam da ću da budem sigurna/siguran tokom programa?

Sigurnost sa jedne strane garantujemo mi, a sa druge naše partnerske agencije u matičnoj državi u koju kandidat dolazi. Provjeru i selekciju porodica obavljaju naše partnerske agencije u ciljanim državama. Sve porodice prolaze proces selekcije tako da su porodice provjerene i sigurne za kandidate.

Šta kandidat dobija besplatno?

Kandidat ne plaća smještaj i hranu tokom boravka u željenoj državi, kao ni gradski prevoz. Takođe kandidati dobijaju i džeparac. Za Kinu i SAD su plaćeni i putni troškovi.

Koje troškove ima kandidat?

Za sve programe kulturnih razmjena troškovi su: kotizacija za učešće u programu, putni troškovi (osim za SAD i Kinu) i troškovi putničkog zdravstvenog osiguranja za Italiju i Španiju. Preporučujemo da se posavjetujte sa koordinatorom u vezi troškova za državu koja Vas interesuje.

Da li je džeparac dovoljan da se pokriju mjesečni troškovi?

S obzirom da kandidat ima plaćen smještaj i hranu, po iskustvu kandidata do sada džeparac koji dobijate od porodice je dovoljan.

Koliko imam slobodnog vremena tokom programa?

Kandidat je obavezan da porodici pomaže maksimalno 30 sati sedmično, tako da svakog radnog dana imate slobodno vrijeme, kao i slobodne vikende.

Da li mogu da idem na program sa drugaricom, djevojkom, momkom…?

Možete da se prijavite za program zajedno, možemo da se potrudimo, ali ne možemo da garantujemo da ćemo Vam naći porodicu u istom gradu.

Theme Tweaker by Unreal
%d bloggers like this: