Sveži počeci, hrabra srca – kulturna razmena u Španiji

Sveži počeci, hrabra srca – kulturna razmena u Španiji

Sveži počeci, hrabra srca – kulturna razmena u Španiji

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Španijom, Milica, boravila je malo duže od mesec dana u El Puertu de Santa Maria, nadomak grada Cadiz. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku.

Provela sam nešto duže od mesec dana na jugu Španije, u mestu koje se zove El Puerto de Santa Maria. Ovo je bio prvi put da sam sama otputovala u inostranstvo i definitivno jedno od najlepših iskustava. Mislim da je za mladu osobu od izuzeznog značaja da iskusi život u inostranstvu, te da taj period direktno utiče na tebe i menja te na bolje.

Moj raspored je bio takav da sam od ponedeljka do subote radila pet sati (od 10 do 15h). Uz to sam imala i obavezu babysittinga dva dana nedeljno. Ovaj raspored je bio naznačen pre nego što sam potpisala ugovor. Verujem da može biti drugačije sa drugim porodicama. To vreme sam provodila sa devojčicama (uzrasta od 9, 11 i 12 godina) uglavnom igrajući se, budući da u tom periodu nisu išle u školu. Dane smo provodile na plaži, na bazenu, u dvorištu. To zaista nije fizički naporan posao, pritom ste ostatak dana slobodni što je sjajno.

Ono što je meni posebno značilo jeste što sam i pre nego što sam stigla u Andaluziju, stupila u kontakt sa devojkama koje su takođe Au Pairs u porodicama, a koje žive u istom mestu. Zaista je bilo dragoceno imati nekog svojih godina sa kime možeš da provodiš dane. Ja sam svake nedelje išla u drugi grad i provodila sate lutajući ulicama, i to su uspomene koje ću zauvek pamtiti. 

Budućim kandidatima poručuje:

Moja preporuka za buduće AU pair polaznike, jeste da budu odmah svesni činjenice da ne idete kod tetke iz inostranstva na more, već da porodice zaista očekjuju vašu pomoć. Svoje sate ćete gotovo sigurno odraditi.

Španci su jedan opušten narod koji živi da bi uživao, a ne da bi radio i to se pogotovo vidi preko leta. Nemoguće je ne upoznati nove ljude i dobar provod je zagarantovan. Zaista preporučujem svima koji se razmišljaju – da izađu iz svoje zone konfora i da osete život.

Ukoliko i ti želiš u Španiju, preostaje ti da klikneš PRIJAVI SE