Događaji: Institut Servantes – April 2022

Događaji: Institut Servantes – April 2022

Događaji: Institut Servantes – April 2022

Institut Servantes je institucija osnovana 1991. od strane španske Vlade  sa idejom promovisanja španskog jezika i širenja španske kulture kao i kulture zemalja sa španskog govornog područja. Institut Servantes je prisutan u celom svetu u 86 centara raspoređenih na pet kontinenata sa glavnim sedištem u Madridu, rodnom gradu pisca Migela de Servantesa. Od svog osnivanja, rad instituta je usmeren na negovanje i jačanje  španske i hispanoameričke kulture. U tu svrhu Institut oragnizuje niz kulturnih aktivnosti a njihov program obuhvata  koncerte, izložbe, pozorišne i plesne predstave i filmske projekcije.

Dostavljamo vam program za april mesec:

 APRIL JE TAMO GDE SI TI

Proleće je uveliko stiglo, a mi za tebe imamo nekoliko odličnih predloga za druženje na španskom: izložbe, vođene ture, zajednička čitanja… Iskoristi lepe prolećne dane i uživaj u nekoj od naših aktivnosti, gde god da se nalaziš!

PODKAST: MOJA ŠPANSKA PRIČA

Nakon što su Darko Perić i Maja Vasiljević otvorili prvu sezonu našeg podkasta, već u aprilu razgovaramo sa Igorom Nedeljkovićem i Tamarom Đermanović o životu Srba u Španiji. U novim epizodama, na srpskom ili španskom jeziku, donosimo ti brojne zanimljivosti koje povezuju ove dve zemlje. Poslušaj ih ovde!

STRUČNO VOĐENJE: IZLOŽBA PILAR AJMERIK

Fotografije Pilar Ajmerik, dobitnice španske Nacionalne nagrade za 2021. godinu, svedoče o borbi za prava žena na ulicama Katalonije. O feminizmu i španskoj tranziciji ka demokratskom društvu razgovaraćemo na našem sledećem vođenom obilasku i to na srpskom, španskom ili engleskom jeziku. Prijavi se već sada!

HISPANSKE BIBLIOTEKE SRBIJE: DALIBOR SOLDATIĆ

Povodom Svetskog dana knjige posetili smo poznatog hispanistu, profesora i prevodioca Dalibora Soldatića. Zaviri u njegovu biblioteku prepunu zanimljivih naslova, a čekaju te i više nego zanimljive anegdote iz prevodilačkog sveta. Pogledaj video intervju ovde.

ČITALAČKI KLUB: SIDI, ARTURA PERESA REVERTA

Proglašen od strane kritike i čitalaca najboljom knjigom u 2019. godini, roman Sidi govori o kontroverznom narodnom junaku Španije. Ova jedinstvena avantura vodi nas u jedno od najsjajnijih i najfascinantnijih vremena kraljevine Kastilje, otkrivajući uzbudljivu tajnu kojoj je trebalo petsto godina da izađe na videlo. Rezerviši svoje mesto i učestvuj u raspravi na našem predstojećem čitalačkom klubu!

Prisustvo aktivnostima u centru je besplatno i dovoljno je samo rezervisati ulaznicu ukoliko je tako naznačeno u programu. Ako želite da Vas obaveštavamo o našim kulturnim aktivnostima, prijavite se na mejling listu. Više informacija o aktivnostima Instituta Servantes možete pronaći na sledećim Internet stranicama :