Stvorite priliku i iskoristite je

Stvorite priliku i iskoristite je

Stvorite priliku i iskoristite je

Jeleni, našoj učesnici programa je odlazak u Italiju na kulturnu razmenu bila dugogodišnja želja, koja je morala da pričeka malo. U program je trebala krenuti 2020. ali zbog udarne i početne godine korone polazak je odložila za leto 2021. Jelenina priča je izgledala ovako..

,,Kako se bližilo leto 2021. ja sam se dosta dvoumila da li da idem ili ponovo odlozim put…Stigao mi je mejl i kontakt telefon moje buduće porodice ako odlučim da odem. Razmišljala sam, razmišljala  i… odlučila sam da odem. Italija je moje mesto iz snova i bila bih sebična ako bih sebi to uskratila. Tako sam se ja za par dana spakovala, ponela mali koferčić sa sobom, potrebnu dokumentaciju, rešila karte i krenula.”

Sada kada se osvrne na iksustvo sa razmene ističe da je bilo nezaboravno, sa puno uspomena a ponajviše zbog prvog iskustva letenja avionom.

,,Prvo, za mene prvo i jako lepo iskustvo letenje avionom. Program mi je to pružio i ja sam bila oduševljena jer ću sama leteti ka svojoj novoj destinaciji. Kada sam sletela, sačekala me je moja buduća “mama”. Lako smo se prepoznale jer smo već pričale putem video poziva. Krenule smo kolima ka novom domu. Iskreno, presrećna sam bila da uopšte nisam ni razmišljala, niti imala vremena da razmislim šta se dešava.”

Jelena je boravila u kući sa dve male devojčice o kojima je brinula. Ističe da ju je porodica od početka prihvatila kao svog punopravnog člana.

,,Sa devojčicama provodim vreme dok se roditelji ne vrate sa posla, što je uvek bilo oko 12. Upoznala sam se sa njihovom užom porodicom. Posetili smo razna mesta, išli na kupanje na prelepa jezera, videla sam mesta koja su mi uvek bila na “to do” listi i to sve sa pravom italijanskom porodicom.  Šetala sam pored jezera Komo, pila jaku kafu u kafiću sa pogledom na Duomo u Milanu, jela najbolje sladolede i uživala u domaćim pastama i picama. Kuvali smo tradicionalna jela, isprobavali domaće proizvode i uživali u njihovim slatkim jelima… mnogo toga još ali morate to doživeti.”

Jeleni je putovanje bilo jako dragoceno, stekla je puno novih uspomena i  iskustvo…

,,Ono što ja rečima mogu da prenesem, preneću, ali sam utisak i sreća kojom sam ja bila ispunjena…   Bila sam jako tužna kada je došlo vreme za polazak, ali i jako srećna jer se vraćam sa novim iskustvom i novim uspomenama.

Ja sad imam nove prijatelje, novi pogled na svet.. um se mnogo obogati i kada bih dobila ponudu da odem opet, otišla bih.  Svet ima toliko toga da pruži, ne ograničavajte se samo na ono ispred vas. Nećete se pokajati. Ciao ragazzi!”

Ukoliko i ti želiš da proputuješ prelepom Italijom, preostaje ti da klikneš  Оvde