Bezvizni režim za Njemačku od 2020. godine

Bezvizni režim za Njemačku od 2020. godine

Bezvizni režim za Njemačku od 2020. godine

Njemački parlament usvojio je zakon koji bi omogućio i regulisao useljavanje stručne radne snage izvan EU-a. 

Zakon otvoren za sva stručna zanimanja

Novi zakon se ne odnosi samo na vrhunske stručnjake nego i za sve one koji pronađu zaposlenje „koje odgovara njihovoj kvalifikaciji“. I to za sva zanimanja a ne samo za ona koje njemačka Agencija za zapošljavanje proglasi deficitarnima kao što je to bio slučaj  dosad. Velika novost je i ta da će onima sa stručnom kvalifikacijom biti omogućeno i da prije samog zaposlenja dođu u Njemačku kako bi tražili posao. Taj boravak je ograničen na šest mjeseci a uslov je da se za period dok tražite posao morate sami finansirati. 

No najveća novost je da njemački poslodavac koji želi zaposliti radnika koji ne dolazi iz neke od zemalja Evropske unije (ili Njemačke) više ne mora dokazivati da na EU tržištu nije uspio pronaći adekvatnu radnu snagu.

Zakon predviđa i „lakše i nebirokratskije“ priznavanje stranih stručnih diploma . To bi se, između ostalog, postiglo tako da se spoje procesi izdavanja vize i priznavanja stručne diplome.

Posebna pravila će vrijediti za osobe starije od 45 godina. Oni će dobiti dozvolu jedino u slučaju da im radni ugovor garantuje zaradu od najmanje 3.700 evra bruto kako u starosti ne bi pali na teret države zbog premalih penzija. 

Sada je odlično vrijeme da počenete sa učenjem i usavršavanjem njemačkog, rezervišite vaše mjesto na vrijeme  OVDJE

Važna informacija koju možda niste znali, je da Ambasada Njemačke u BiH od 1. avgusta ponovo priznaje ÖSD ispit, – za više info kliknite OVDJE

Ukoliko želite među prvima da dobijete slične važne informacije direktno na mejl, potrebno je samo da ispunite formular u nastavku. Poslije toga dobićete na mejl potvrdu da ste se uspješno prijavili.

  Ime i prezime (obavezno)

  Godište (obavezno)

  Grad (obavezno)

  E-mail (obavezno)

  Telefon (obavezno)

  Dodatni komentar (nije obavezno)