Iskustvo koje treba doživjeti – English Teaching u Kini

Iskustvo koje treba doživjeti – English Teaching u Kini

Iskustvo koje treba doživjeti – English Teaching u Kini

U nastavku prenosimo Elvinove utiske koji je učesnik programa „English Teaching u Kini“.:

Prije tri godine, kad sam prvi put čuo za online teaching, i kad sam prvi put imao priliku da budem u dodiru sa Kinezima i kineskom kulturom znao sam da jednog dana želim raditi ovdje. Prije toga nisam imao posebnu privrženost prema kineskoj kulturi, uvijek sam više naginjao ka Zapadu, ali sam na kraju odlučio da pročešljam internet i saznam više o dolasku ovamo. Tamo me sačekalo more ekstremno pozitivnih i ekstremno negativnih iskustava što mi je govorilo da Kina jednostavno nije zemlja za svakoga. Iako se Kina u posljednje vrijeme sve više “vesternizira” i dalje je potpuno drugačija od svega na što smo se navikli u Evropi.

Zbog toliko različitih iskustava, potpuno kontradiktornih informacija i sličnih stvari odlučio sam da potražim neki način da dođem do konkretnijih i korisnih informacija. Od momenta kada sam se prvi put javio u CAR čak mjesec dana nakon toga sam postavljao pitanja kako bih se riješio skepticizma koji sam imao zbog nepouzdanih informacija na internetu. Ovo napominjem zbog onih koji žele biti sigurni u to da će raditi u Kini legalno (što je zapravo bila moja najveća briga jer nisam htio da se o tome brinem kad stignem), naravno uz uslov da ispunjavate uvjete za dobijanje radne dozvole, a onda kasnije radne vize.

Kad je u pitanju proces sakupljanja dokumentacije, možete se potpuno osloniti na tim iz Centra budući da su zaista dostupni u svako doba i ažurni su toliko da sam se ponekad osjećao kao da sam jedini kandidat.

Budući da sam u Kini tek nešto više od sedmicu dana ne mogu govoriti puno o životu ovdje. Radim u srednjoj školi i uživam u tome. Kad sam prvi put saznao da ću imati 45 učenika u razredu mislio sam da će biti nemoguće predavati, ali ovdje su srednjoškolci, kad je u pitanju odnos nastavnik—student, potpuno drugačiji. Oni su naravno kao i svi tinejdžeri na svijetu, ali u školi se ponašaju potpuno drugačije od djece u BiH.

Što se tiče kolektiva na poslu, stariji nastavnici engleskog jezika poprilično loše govore engleski tako da je komunikacija pomalo otežana. Oni mlađi  su nešto bolji i možemo komunicirati normalno.

Što se tiče komunikacije sa drugim ljudima, morat ćete se naviknuti na to da mlatite rukama, koristite google translate i sve ostale alate koje imate pri ruci jer Kinezi generalno ili ne govore ili jako loše govore engleski. 

Gradovi u Kini su ogromni i da bi došli iz periferije grada u centar ponekad vam treba i više sati za to. Međutim, gužve ovdje nisu tako velike jer Tianjin nije ni blizu prenaseljen kao naprimjer Peking.

Sve u svemu, ovo je jedno veoma interesantno iskustvo. Iskreno savjetujem nemojte ga propustiti!

Ukoliko i vi želite da učestvujete u programu English Teaching u Kini možete se prijaviti klikom na dugme – PRIJAVI SE