Kako je nastala reč “BLOCKBUSTER”?

Kako je nastala reč “BLOCKBUSTER”?

Kako je nastala reč “BLOCKBUSTER”?

Reč “blockbuster” (blokbaster )danas je obično povezana s filmovima, bilo da govorimo o filmu koji je postigao ogroman uspeh na blagajnama ili o određenom sada ugašenom lancu video iznajmljivanja. Međutim, poreklo reči “blokbaster ima veze s ratom – ne Prvim svetskim ratom, već Drugim Svetskim Ratom.

Prvi put se reč pojavila u stranicama časopisa TIME u članku iz 1942. godine o savezničkom bombardovanju ključnih industrijskih ciljeva u fašističkoj Italiji; bombe korištene za takve misije nazivane su “blockbusterima” zbog njihove sposobnosti da unište celi gradski blok.

Kako je reč nastavila da se pojavljuje i razvija u kontekstu medijskih izvještaja o savezničkim vazdušnim bombarodvanjima, ušla je u američki leksikon kao metafora za nešto šokantno i eksplozivno.

Ova tranzicija takođe se može videti u stranicama časopisa TIME. Magazin je počeo koristiti “blockbuster” da opiše iznenađujuće vesti, od odluka Vrhovnog suda do značajnih fudbalskih u to vreme, poteza.

U filmskoj industriji, termin “blockbuster” počeo je da se koristi sredinom 20. veka kako bi se opisali filmovi koji su postizali ogroman uspeh na blagajnama.U izdanju od 9. maja 1943. godine, TIME je koristio reč “blokbaster” da opiše film, ne zbog njegove zarade na blagajnama, već zbog njegovog sadržaja.

Filmska adaptacija bestselera bivšeg ambasadora Josepha E. Daviesa, “Misija u Moskvu””, kao “eksplozivan kao blockbuster”, ne toliko zbog zarade, već zbog njegovog sadržaja tako da su je kritičari nazvali “eksplozivnom kao blockbuster”

Međutim, nije prošlo dugo pre nego što se reč počela posebno odnositi na filmove koji su bili komercijalno uspešni.

U jednom članku u antologiji “The Return of the Epic Film: Genre, Aesthetics and History in the 21st Century”, filmski istoričar Sheldon Hall pronašao je neke od najranijih upotreba reči “blockbuster” za opisivanje filmova.

Članak britanskog Daily Mirror-a iz 1950. godine predviđao je da će film “Samson i Dalila” (1949) Cecila B. DeMillea biti “blockbaster” na blagajnama kada se otvori u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kritika u izdanju Varietyja od 14. novembra 1951. godine nazvala je film “Quo Vadis” (1951) “blockbusterom” koji je bio “upravo tamo s filmovima ‘Rođenje nacije’ i ‘Prohujalo s vihorom’ po zaradi na blagajnama”.

Kada je film otvoren u Italiji u martu 1953. godine, TIME je izvestio da je koštao više od 6.500.000 dolara (što je više od 60 miliona dolara danas) i bio je treći najprofitabilniji film u istoriji filma, sa zaradom od 10,5 miliona dolara (oko 100 miliona dolara danas).

Variety je takođe proglasio 1953. godinu “godinom blockbustera na blagajnama” jer je 135 izdanja zaradilo milion dolara ili više, a 1958. godina je slično nazvana “godinom blockbustera za filmsku industriju”, uključujući film “Most na rijeci Kwai” (1957)

Zanimljivo je da je Steven Spielbergov “Čeljusti” iz 1975. godine široko prihvaćen kao prvi letnji blockbuster, ali veza Holivuda sa ovim terminom datira nekoliko decenija ranije kako smo gore napisali.

Danas, blockbusteri su često sinonim za velikobudžetne produkcije koje privlače masovnu publiku, nudeći spektakularne vizuelne efekte i priče koje su pristupačne širokom spektru gledalaca.

Oni su postali ključni deo filmske industrije, generišući značajan deo ukupnih prihoda bioskopa i često postavljaju nove standarde u filmskoj produkciji. Blockbusteri nisu samo filmovi; oni su događaji koji obećavaju i često isporučuju nezaboravno iskustvo gledanja, cementirajući svoje mesto u kulturnom pejzažu i kolektivnom sećanju publike.

Izvor: Zanimljivostidana.com