Kratke zanimiljivosti o mostovima i jezerima

Kratke zanimiljivosti o mostovima i jezerima

Kratke zanimiljivosti o mostovima i jezerima

1. Najstariji poznati most je most s lukovima sagrađen u Vavilonu oko 2200. godine p.n.e.

2. Viseći mostovi na kanapima se koriste već hiljadama godina. Jedan od prvih mostova na kojem su upotrebljeni gvozdeni lanci je most Lan Đin u kineskoj oblasti Junan, sagrađen oko 65. godine p.n.e.

3. Zhaozhou most je najstariji most u Kini i najstariji lučni most na svetu. Izgrađen u 605. godine i koristi se i dan danas.

4. Prvi gvozdeni most napravljen je u Kolbrukdejlu, u Engleskoj. Projektovao ga je Tomas Pričard, a izgradio Abraham Darbi 1779.

5. Most Sinsinati Džona Reblinga je u vreme kad je napravljen 1866. bio najduži most na svetu (322 metra). Ovaj most je bio prototip Bruklinskog mosta.

6. Most Danyang–Kunshan je rekorder otvoren 30. juna 2011. godine, dug je neverovatnih 164.8 km i trenutno drži prvo mesto najdužih mostova na svetu. Koristi se za potrebe brze železnice na liniji Šangaj – Nanjing, a izgradnja je trajala 4 godine.

7. Najduži viseći most na svetu (od 2010. godine) je Akashi Kaikyo most u Kobeu, Japan. Ovoren je 1998. i obuhvata neverovatnih 1.991 metar.

8. Londonski most u Arizoni, prenet u delovima iz Londona i 1971. godine sastavljen kamen po kamen, predstavlja pravu turistički atrakciju.

9. Most Sydney Harbour u Australiji može rasti ili skupljati se i do 18 cm, zavisno o temperature. On takođe ima šest milona zakovica i teži 39.006 tona.

10. Prvi zavareni  saobraćajni most projektovao je poljski inženjer Stefan Bryla 1927. godine.

11. U Minesoti, u SAD, glečeri su stvorili 11.000 jezera.

12. Najdublja jezera na svetu često su posledica nepravilnosti u zemljinoj kori. Primer za to je Bajkalsko jezero u Sibiru i jezero Tanganjika u istočnoj Africi.

13. Najstarije jezero na svetu je Bajkalsko jezero, staro preko dva miliona godina.

14. Gornje jezero u Severnoj Americi najveće je slatkovono jezero na Zemlji. Svojom površinom obuhvata 82.400 kvadratnih kilometara.

15. Najviše jezero na svetu je Titikaka u Južnoj Americi i nalazi se na 3.812 metara nadmorske visine.

16. Najniže jezero na svetu je Mrtvo more koje se nalazi između Izraela i Jordana. Nalazi se na 399 metara ispod površine mora i sve se više spušta.

17. Kaspijsko more najveće je jezero na svetu sa slanom vodom. Leži 28 metara ispod morskog nivoa, na granici Evrope i Azije. Dužina jezera iznosi 1.200 kilometara, širina oko 300 kilometara, a najveća dubina je 995 metara.

18. Najveće podzemno jezero na svetu je Drahenhauhloh (Zmajev dah) koje se nalazi u jednoj namibijskoj pećini.

19. Najbistrije jezero na svetu je Plavo jezero i nalazi se u Nelson Lakes Nacionalnom parku na Novom Zelandu. Vidljivost jezera je čak 80 metara – što znači da se smatra optički čistim skoro kao kod destilovane vode. 

20. Najzagađenije jezero na svetu je Karačaj koje se nalazi u Čeljabinskoj oblasti u Rusiji, u blizini granice s Kazahstanom.

 

Preuzeto sa: https://kafenisanje.rs/