Upoznajte Githorn, idilično mesto na holandskim kanalima

Upoznajte Githorn, idilično mesto na holandskim kanalima

Upoznajte Githorn, idilično mesto na holandskim kanalima

Githorn, poznat još pod imenom Venecija Holandije ili Venecija severa, malo je selo koje se nalazi u Holandiji, u oblasti Overejsel.

U ovom idiličnom selu ne postoje automobili niti putevi, a kroz mesto se putuje čamcima. Okružen prirodnim rezervatom, Githorn je prava poslastica za one koji uživaju u prirodi i tišini, jer je najveća buka koju ovde možete da čujete cvrkut ptica, kako se često šale stanovnici ovog ljupkog mesta. Iako ga često porede sa Venecijom ili Amsterdamom, prednost Githorna je nedostatak gužve s kojom se suočavaju ove dve turističke atrakcije. Uprkos bogatoj turističkoj ponudi, ovo mesto sa preko 150 mostova u kojem živi manje od 3000 stanovnika uspelo je da zadrži epitet oaze mira po kojem je poznat decenijama unazad.

Selo je osnovano davne 1230. godine, kad su ovaj predeo naselili begunci sa Mediterana, a naziv Githorn dobio je od prvih stanovnika koji su u okolnim močvarama naišli na veliki broj rogova koza (gietehorens) koje su stradale u velikoj poplavi koja je pogodila ovu oblast. Danas ovde nećete naći koze, ali je vegetacija i dalje veoma izražena. Veliki broj jezera i kanala na kojima Githorn leži omogućiće vam da uživate u ribolovu i ostalim vodenim sportovima.

Preuzeto sa: kafenisanje.rs