Sorento: Šarmantni gradić na jugu Italije

Sorento: Šarmantni gradić na jugu Italije

Sorento: Šarmantni gradić na jugu Italije

Dobrodošli u Sorento, grad sa oko 17.000 stanovnika, koji je nekada bio dom sovjetskog pisca Maksima Gorkog i omiljeno mesto za odmor rimskim carevima Klaudiju i Tiberiju, ali i operskim pevačima Lučanu Pavarotiju i Enriku Karuzu. Ovo naselje na jugu Italije postalo je trendi zbog svojih idiličnih pejzaža, dubokog plavog mora i hotela izgrađenih na strmim liticama.

Sorento je najvažnije i najveće naselje Sorentinskog poluostrva, sa divnim pogledom na Napulj i obližnji vulkan Vezuv i zbog svoje prijatne klime atraktivno je tokom cele godine. Smatra se da su ga osnovali Etrurci, a pravi procvat doživeo je u 18. i 19. veku. Njegovo istinsko srce predstavlja trg nazvan po pesniku Torkvatu Tasu koji je tu rođen davne 1544. godine i čija su dela inspirisala Getea i Bajrona.

Prirodne lepote kojima obliuje, uzani prolazi, brojni kafei, prodavnice, kao i činjenica da je raj za ljubitelje vodenih avantura i istinske gurmane – samo su neki od razloga zbog kojih je nezaobilazna stanica za sve one koje put odvede u ovaj deo Italije. Poznat je po brojnim legendama, od kojih ona koja ga dovodi u vezu sa sirenama živi i dan-danas.

Tu su i brojne građevine, na čelu sa katedralom posvećenom apostolima Filipu i Jakovu i muzejem u kome se nalazi bezbroj srednjovekovnih slika i skulptura, bazilika podignuta u čast Svetog Antonija, zaštitinika grada itd. U Sorentu se tradicionalno pravi limončelo, liker od limuna koji je vremenom postao popularan i u drugim zemljama širom sveta.

Međutim, to ga nije proslavilo u onoj meri kao što je to bio slučaj sa pesmom Torna a Surriento (Vrati se u Sorento) kompozitora Ernesta de Kurtisa, koju su otpevali mnogi poznati muzičari, poput Frenka Sinatre, Elvisa Prislija, Dina Martina i drugih. Zaista, to i jeste tako: koliko god da se čovek zadrži u Sorentu, njegova magija ga iznova i iznova privlači…do što skorijeg povratka.

 

Preuzeto sa: kafenisanje.rs