Sokotra: Dragulj Arapskog mora

Sokotra: Dragulj Arapskog mora

Sokotra: Dragulj Arapskog mora

U Indijskom okeanu, na nešto više od 200 kilometara udaljenosti od Roga Afrike (poluostrva u istočnoj Africi), nalazi se ostrvo Sokotra. Zbog svoje raskošne lepote i bujne vegetacije, s razlogom se naziva draguljem Arapskog mora.

Ovo, jedno od najneobičnijih i najizolovanijih mesta na svetu, odvojeno je od kopna pre 20 miliona godina. Pripada Republici Jemen, a od 2008. godine nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Sa svojih 125 kilometara dužine i 45 kilometara širine, ono predstavlja najveće ostrvo na Bliskom istoku, čije su fascinantne plaže posebno popularne među surferima i roniocima. 

Usled ekstremnih klimatskih uslova, postalo je dom za različite vrste biljaka i ptica, od kojih se mnoge ne mogu videti nigde drugde. Među njima se ističe čuveno zmajevo krvavo drvo (dracaena cinnabari), karakteristično po svom atraktivnom i neobičnom izgledu.

Ovde živi i nešto više od 40.000 stanovnika, od kojih se većina i dan danas bavi ribolovom, stočarstvom, poljoprivredom ili pak prodajom suvenira. Oni su gostoljubivi prema turistima, pa neke od njih neretko pozovu da im se pridruže u ovoj aktivnosti.

Glavni grad Hadibu, kao i uostalom cela Sokotra ne poseduje elektranu, tako da nešto malo struje proizvode mali generatori. No, uprkos tome, posetioci su očarani divljom prirodom ovog mesta. Takođe, zbog jakih monsunskih vetrova, u periodu od juna do septembra, ova destinacija postaje veoma nepristupačna.

 

Preuzeto sa:  kafenisanje.rs