Šarmantni italijanski gradić koji će vas oduševiti

Šarmantni italijanski gradić koji će vas oduševiti

Šarmantni italijanski gradić koji će vas oduševiti

Ako na svojim putovanjima najviše volite da istražujete mestašca koja nisu previše razvikana i komercijalna, u kojima, zbog broja turista, ne vlada gužva i buka te koja su ostala autentična, onda na svoju listu stavite Alberobello, gradić na jugu Italije koji će vas na prvi pogled osvojiti svojim neodoljivim šarmom, pitoresknim uličicama i vrlo neobičnom arhitekturom.

Šarmantni Alberobello gradić ima svega 11 hiljada stanovnika, a nalazi se u južnoj talijanskoj pokrajini Bari. Fotogenični Alberobello prvenstveno je poznat po građevinama jedinstvene arhitekture nastalima gradnjom bez veziva, isključivo od nepravilnih vapnenačkih kamenja, a koje se nazivaju trullo.

Tradicionalne kamene građevine preživele su vekove vremenskih nepogoda i drugih neprilika, i ostale posve nepromenjene, a 1996. godine našle su se na UNESCO-vom popisu svetske baštine što je počelo da privalči turiste. Radi se, naime, o tehnici sličnoj suvozidu kakav krasi većinu mediteranskih naselja, ali ono što je specifično za Alberobello jest da trulli čine čitavo mestašce, i ima ih otprilike 1500 u čitavom gradiću.

Osim belih kućica neobičnih krovova, ono što će vas oduševiti u ovom italijanskom gradiću su pitoreskne uličice prepune cveća i neobičnih suvenira, predivan pogled gde god da se okrenete i, naravno, obilje topline i sunca, a uživanje u sjajnoj italijanskoj hrani i dobrom vinu ne treba ni da spominjemo.

 

Preuzeto sa:elle.rs