Gde god da krenete čućete muziku: Zakoračite sa nama u Havanu, prestonicu Kube

Gde god da krenete čućete muziku: Zakoračite sa nama u Havanu, prestonicu Kube

Gde god da krenete čućete muziku: Zakoračite sa nama u Havanu, prestonicu Kube

Ukoliko volite muziku i ples onda je Havana destinacija za vas.

Ukoliko želite da posetite Havanu i osetite njenu energiju, preporuka je da tom prilikom zaobiđete hotele i odsednete u jednom od stotine casas particularesa koji se mogu naći širom prestonice Kube. Oni predstavljaju ekvivalent pansiona sa doručkom i jedan od retkih oblika privatnih preduzeća dozvoljenih od strane socijalističke vlade ove zemlje.

Osim što je mnogo jeftiniji, boravak u kući kubanske porodice će na mnogo lepši način dočarati svakodnevni život u ovom gradu – ovde ćete videti ulične prodavce koji zovu pregones-e da reklamiraju svoju robu, decu koja igraju na ulici i čuti muziku koja dopire kroz obližnje otvorene prozore dok ispijate lokalnu kafu ili pušite neki od tompusa. Pored toga od svojih domaćina možete saznati i koja mesta treba svakako posetiti, poput sladoledarnice Kopelia, Nacionalnog pozorišta, gradske katedrale ili Nacionalnog muzeja, ali i one koje nisu vredni trošenja energije i vremena.

A onda kada odlučite da zakoračite na neku od ulica Havane, kako bi se upoznali sa njenim kulturnim blagom, neizbežno je da ćete čuti son, stari stil kubanske muzike koju je proslavila grupa Buena Vista Social Club. Jer muzika je srce kubanske kulture, a afričko nasleđe je u srži njene muzike. Za razliku od Severne Amerike, gde je bubanj često bio zabranjen u robovskim zajednicama, “na Kubi su postojali uslovi da eksplicitno afrička kultura procveta”, kako primećuje Ned Sublet, autor knjige “Kuba i njena muzika”.

Najbolje mesto da osetite autentičnu afro-kubansku kulturu je Sabado de Rumba, koji se održava u senovitom dvorištu El Gran Palenkue, domu nacionalnog folklornog ansambla koji je osnovala kubanska država 1962. godine. Predstava počinje izvođenjem tradicionalnije muzike i stilova plesa povezanih sa Santerijom, a završava se energičnom rumbom koja sve poziva na ples.

Pošto stanovnici Havane smatraju da je muzika idealan način da se završi svaki dan, za kraj prošetajte Malekonom, šetalištem uz more na kom se nalaze svirači koji će vam odpevati serenadu za napojnicu.

Preuzeto sa: nationalgegraphic.rs