Spriječite burnout: Otkrivamo 5 SAVJETA kako da ne sagorite u ovim stresnim danima

Spriječite burnout: Otkrivamo 5 SAVJETA kako da ne sagorite u ovim stresnim danima

Spriječite burnout: Otkrivamo 5 SAVJETA kako da ne sagorite u ovim stresnim danima

Ukoliko se osjećate bespomoćno, nedostaje vam volje, energije i ponedjeljak vam je “najgori” dan u sedmici, vrlo vjerovatno se suočavate sa posljedicama široko rasprostranjenog burnout-a. Ovaj sindrom označava sagorijevanje u psihičkom smislu, odnosno nagomilano nezadovoljstvo koje se javlja kao posljedica hroničnog stresa. Ali ne brinite, niste jedini. Posljednja istraživanja pokazuju da se čak 60 posto građana u Srbiji suočava sa ovim stanjem ili mu je veoma blizu.

Dobra vijest je da se, uz određene promjene u svojoj svakodnevnici, možete uspješno izboriti sa sagorijevanjem. Zato, primijenite sljedećih pet savjeta i u sljedeću godinu uđite kao sretna i ispunjena osoba:

“POJEDI TU ŽABU”

Ako je posao kojim se bavite najčešći uzrok stresa, onda je vrlo važno da promijenite ono što vas čini nezadovoljnim. Da biste ovo prevazišli, primijenite popularnu tehniku – „pojedi tu žabu“. U praksi će to značiti da dan započinjete sa najtežim i najizazovnijim zadatkom, onim koji najradije odlažete. Brojni su benefiti kada već nakon tri, četiri sata na poslu uradite najvažniji zadatak. Sve što dolazi posle toga biće lakše, a vi ćete se osjećati efikasnijim i uspješnijim.

Okrenite novi list

Promjena starih navika, ma koliko one bile štetne, uvijek je težak i stresan proces. Sigurno znate da ispijanje previše kafe ili konzumacija cigareta nisu dobri za vaše zdravlje, međutim to i dalje praktikujete. Zbog toga su alternative odlično rješenje koje vam omogućavaju da okrenete novi list, ali da sebi i dalje priuštite određeno zadovoljstvo.

Vježbajte redovno

Sad kada ste “okrenuli novi list”, nastavite dalje sa uvođenjem pozitivnih promjena u vaš život. Vježbajte! Otkrijte šta vam prija i budite istrajni. To ne znači da treba da istrčite maraton ili da podižete tegove od nekoliko desetina kilograma, dovoljno je samo da imate redovnu fizičku aktivnost. Šetajte, trčite, ili ako su vam pak joga ili ples draži, naravno i oni će pomoći da se izborite sa nagomilanim stresom. Vježbanje će doprinijeti boljem raspoloženju, ali će istovremeno omogućiti i kvalitetniji san. Vrijedi probati, zar ne?

Slušajte umirujuću muziku

Nije vam ni do čega, ne sluša vam se ništa? Promijenite ovaj stav jer su čak i istraživanja kanadskog univerziteta McGill pokazala da muzika zaista utiče na lučenje hormona zadovoljstva. Ukoliko vas opterećuju riječi, pustite umirujuću muziku kao što su zvuci prirode – cvrkut ptica, šum talasa, zvuk vode koja teče.

Smanjite unos kofeina

Najpoznatija supstanca u kafi – kofein, povećava rizik od anksioznosti (osjećaj potištenosti i tuge). Kofein se ne nalazi samo u kafi, već je prisutan i u određenim čajevima, čokoladama, energetskim pićima, tako da je izuzetno važno smanjiti unos ove supstance na dnevnom nivou.

Krenite sa primjenom savjeta i vjerujte u pozitivne promjene. Rezultate ćete primijetiti veoma brzo, ukoliko budete istrajni. Psiholozi tvrde da je potreban 21 dan kako bi nam neka aktivnost prešla u naviku. Zato, dajte sebi za početak upravo ovaj rok, budite posvećeni i vjerujemo da će burnout za vas biti stvar prošlosti.

Preuzeto sa; manager.ba