Četiri tajne Fontane di Trevi

Četiri tajne Fontane di Trevi

Četiri tajne Fontane di Trevi

Dok jednom nogom čvrsto stoji na temeljima svoje slavne prošlosti, Rim drugom nogom hrabro korača kroz užurbanu i tehnološki naprednu sadašnjicu. A negde između, nalazi se jedna, u poređenju sa dugom gradskom istorijom mlada, rimska atrakcija.

Od Koloseuma do Foruma, još uvek se može osetiti sjaj veličine Rimskog carstva. Međutim, neke novije znamenitosti privlače podjednaku pažnju u gradu koji vrvi od turista. Fontana di Trevi, koja je izgrađena u 18. veku, je možda jedna od najpoznatijih rimskih građevina. Nalazi se na mestu antičkog rimskog izvora vode, napravljena je od istog materijala kao i Koloseum, a pojavljuje se u brojnim filmovima, poput kultnog Felinijevog filma „La Dolce Vita“. Ovo građevinsko čudo predstavlja sponu sa rimskom legendarnom prošlošću, a u nastavku sledi nekoliko neobičnih činjenica vezanih za Fontanu di Trevi.

Nalazi se na mestu jednog od najstarijih rimskih izvora vode

Fontana di Trevi nalazi se na mestu gde se ukrštaju tri puta (na italijanskom, tre vie, što je poreklo imena fontane) i krajnja je tačka starog rimskog akvadukta (Aqua Virgo). Prema legendi, akvadukt koji je izgrađen 19. godine pre nove ere, dobio je ime po predivnoj devojci koja je vodila žedne vojnike do izvora koji je nekada postojao baš na ovom mestu. Akvadukt je bio ključni izvor vode za užurbani centar Rima i njegova brojna javna kupatila.

Prvobitni arhitekta je umro pre njenog završetka

Kao što Gaudi nije uspeo da za života završi gradnju čuvene crkve Sagrada Familia-e u Barseloni, i arhitekta Fontane di Trevi, Nikola Salvi, umro je pre završetka izgradnje svog remek-dela. Inače, 1730. godine papa Klement XII naredio je raspisivanje konkursa kako bi se pronašao arhitekta za izgradnju fontane i tom prilikom Salvi je izgubio od konkurenta Alesandra Galileija. Međutim, stanovnici Rima nikako nisu želeli da prihvate da je Firentinac pobedio, tako da je na kraju izgradnja projekta poverena Salviju. Radovi su započeti dve godine kasnije, ali je Salvi preminuo 1751. godine. Nakon njegove smrti, skulptor Pjetro Braki je nadgledao radove do njihovog okončanja 1762. godine.

Skulptura „Asso di Coppe“ napravljena je zbog osvete

Priča se da su tokom izgradnje fontane lokalnog berberina konstantno nervirali buka i otpad. Dan za danom on je maltretirao Salvija sa svojim žalbama. Njemu u inat, Salvi je sa leve strane fontane sagradio skulpturu „Asso di Coppe“, tako da berberinu zakloni pogled na ovo remek-delo nakon njegovog završetka.

Novčići bačeni u fontanu idu direktno u dobrotvorne svrhe

Gotovo svaki turista koji poseti Rim i dođe do Fontane di Trevi, u skladu sa tradicijom baci novčić u nju. Legenda kaže da ukoliko desnom rukom bacite novčić preko levog ramena, to vam garantuje siguran povratak u Rim u budućnosti, dok vam drugi novčić garantuje da će vaš povratak imati i romantičnu stranu. Zanimljivo je da od 2006. godine, Caritas, humanitarna organizacija Katoličke crkve, približno prikupi oko 3.000 eura svakog dana i taj novac koristi za nabavku hrane i različite humanitarne programe širom sveta.

Izvor: travelmagazine.rs