Perfekcionizam izaziva stres: Kako da se oslobodite želje da sve bude savršeno?

Perfekcionizam izaziva stres: Kako da se oslobodite želje da sve bude savršeno?

Perfekcionizam izaziva stres: Kako da se oslobodite želje da sve bude savršeno?

Savršenstvo, odnosno perfekcionizam, može da izgleda plemenito, ali može da učini više štete nego koristi kada ga opsesivno jurite.

Jedan umjetnik borio se sa perfekcionizmom. On je objasnio da dugi niz godina radi u svom ateljeu, gdje stvara skulpture i slike. U rijetkim prilikama kada je dozvoljavao drugima da vide njegov rad, bili su zadivljeni ljepotom njegovih kreacija. Ipak, odbio je da svoju umjetnost podijeli u javnosti.

“Nije savršeno! Ako nešto nije savršeno, jednostavno ne mogu dozvoliti da svijet to vidi”, rekao je on.

Zbog toga je imao strašnu anksioznost, probleme sa spavanjem, glavobolje, bolove u leđima, opsesivne misli i bijes. U jednom trenutku je uzeo čekić i uništio skulpturu na kojoj je s ljubavlju radio više od šest mjeseci. Njegova borba ilustruje potencijalno razorne efekte perfekcionizma.

Stres

Težnja ka savršenstvu stvara ogroman psihički pritisak koji može da izazove psihosomatske simptome kao što su hronični umor, anksioznost i nemir.

Odugovlačenje

Rokovi dolaze i prolaze, ništa nikada nije dovoljno dobro. Ne stižete da završite projekte, često niste zadovoljni svojim radom. Na kraju, ako zadovoljstvo ostane neuhvatljivo, možete potpuno da odustanete od svojih napora.

Posao, perfekcionizam

Razočaranje

Vaše samopouzdanje prima veliki udarac sa toliko nedovršenih zadataka i kritičnih misli. Rijetko doživljavate nalet zadovoljstva i ponosa koji podiže poštovanje koje dolazi sa dobro obavljenim poslom. Hronična samokritika podstiče anksioznost i beznađe.

Poredite se sa drugima i očajavate

Negativno se poredite sa drugima. U vašem umu, vi ste uvijek stranac ili autsajder koji nikada nije priznat. Žudite za pohvalama i pažnjom, a ipak ostajete u sijenci.

Manje kreativnosti

Teško je, ako ne i nemoguće, biti kreativan u neprijateljskom okruženju – posebno ako glavni izvor negativnosti potiče od vaših unutrašnjih kritičara. Vremenom se kreativnost izbjegava jer izgleda da nema nagrade i da je previše bolno.

Manje ambicije

Završeni zadaci i dostignuća podstiču ambiciju, strast i inspiraciju. Nažalost, perfekcionizam iscrpljuje takve težnje.

Oslobađanje od perfekcionizma

Suština perfekcionizma je iluzija da ništa nema vrijednost osim ako nije savršeno. Isprobajte ove jednostavne korake da se oslobodite perfekcionizma i iluzije da je savršenstvo vaš jedini cilj, piše Psychologytoday.

Isključite se: Konzumiranje medija može da vam ispuni misli nerealnim očekivanjima o tome kako bi trebalo da izgledate, koliko bi trebalo da budete bogati i gdje bi trebalo da živite. Riječi “trebalo bi“ će negativno uticati na vašu sliku o tijelu, raspoloženju i integritetu.

Čvrsto se držite rokova: Preskakanje rokova može da ima razoran efekat na vas. Kada postavite realan rok, potrudite se da ga ispunite.

Nagradite sebe: Samo naprijed, proslavite svoje pobjede i počastite se nečim posebnim.

Prihvatite nesavršenost: Greške su često bolje od naše prvobitne namjere. Dajte sebi fleksibilnost i slobodu da istražujete bez cilja savršenstva.

Čitajte biografije: Mnoge biografije govore o veoma uspješnim ljudima koji su godinama doživljavali odbacivanje, kritiku i neuspjeh.

Zaključak:

Greške i neuspjesi su dio procesa uspjeha.

Preuzeto sa: mladibl.com