Da li znate kako se pobeđuje stres?

Da li znate kako se pobeđuje stres?

Da li znate kako se pobeđuje stres?

Život bez stresa je skoro pa nemoguć. Međutim, život u kojem se mnogo stresa izbegne i ne osjeti „na svojoj koži“ je veoma moguć.

Stres je postao jedan od glavnih pratilaca svake osobe. Kroz poslovni dan, boravak u domu, odlazak na odmor, odlazak u restoran i tako dalje. Ne postoji situacija ili trenutak u kojem nećete osetiti određenu nervozu, napetost, neprijatnost, a u stvari sve su to manji ili veći stresovi.

Svaki od njih, pa i najmanji sres, utiču pogubno po mentalno i fizičko zdravlje. Nije istina da ono što ne ubije ono ojača. Ono ustvari slabi, dok ne dođe do one dobro poznate tačke pucanja, kada se osoba ponese neočekivano kroz svoje ponašanje, postupke ili dok se sav taj nagomilani stres ne ispolji na nekoj od fizičkih bolesti. I obolijevanje je možda i češći oblik ispoljavanja stresa. Od najjednostavnijih bolesti do veoma teških i skoro neizlečivih bolesti.

Zato je važno svoj život uzeti u svoje ruke i naučiti kontrolu svega što se dešava, a šta utiče na vaše mentalno zdravlje. I nije važno da znate da pobedite stres, već da znate da se izborite sa njim pre nego napravi bilo kakvu štetu vašem telu ili umu.

Budite iskreni prema sebi

Prvi korak ka svakom ozdravljenju je iskrenost prema samom sebi.

Stres je često u samom čoveku. Mnogo napetosti, nervoze i problema proizilazi upravo iz glave, jer osoba nije spremna da sebi prizna nešto, da je nešto tišti, smeta, ometa… Zato budite iskreni prema sebi, priznajte sebi istinu.

Na taj način nećete samo „olakšati duši“, već ćete se rešiti jednog jako lošeg i napornog osećaja, a to je nemir. Bez osećaja nemira u sebi vi ste već na pola puta do lepšeg i nasmijanijeg života.

Ne može sve i odmah

U ljudskoj prirodi je brzopletost i nestrpljenje. Samim tim se započinju odjednom poslovi, biju se bitke na više frontova, jednostavno rečeno, a to dovodi do prekomerne nervoze, nedostatka vremena, stvaranja panike, a tu je logično i stres koji dolazi kao višnja na šlagu torte. Zato uvedite pravilo postepenog rada i nepostojanja onoga „odmah“. Nemir se često stvara nestrpljenjem. Kada se naučite strpljenju i tome da nije sve nastalo da bi odmah i sada bilo završeno, urađeno, predato, osetićete olakšanja. Na taj način se i oslobađajte stresa. Nemojte sve raditi odmah, s mišlju da ćete naučiti da kontrolišete stres za dan. Nećete. Veština kontrolisanja stresa je u postpenenim promenama koje idu od najmanje ka najvećoj.

Stres na poslu – multi-tasking

Najveći neprijatelj ljudskog zdravlja u savremenom poslovnom svetu je multi-tasking. Odjednom se rad na više frontova podrazumeva za sve zaposlene što često izaziva veliki stres na poslu, a plasira se kao nešto što je efikasno i što je moguće da funkcioniše.

U stvari, multi-tasking je nešto sasvim drugo. Njegova suština je u nepostojanju praznog hoda. Recimo, kada radite na određenom radnom zadatku, pa čekate da se nešto dogodi, logično je da ćete u međuvremenu da obavljate poslove druge vrste, jer vam je slobodno vreme to dozvolilo. Multi-tasking u vidu rada na više stvari istovremeno je okidač za stres, nervozu i loše poslovne rezultate, a to je još stresa.

Na kraju, stres je nešto što postoji, iako ga ne vidimo. To znači da ga treba odstraniti i nekim vežbama, a kojim drugim nego vežbama tela. Vodite se onom da je u zdravom telu zdrav duh, pa ćete videti kako ćete lakše disati i lakše se nositi sa svim stresnim situacijama.

Preuzeto sa: zenasamja.me