Kako da “treniraš” svoj mozak da se efikasnije nosi sa žaljenjem/kajanjem

Kako da “treniraš” svoj mozak da se efikasnije nosi sa žaljenjem/kajanjem

Kako da “treniraš” svoj mozak da se efikasnije nosi sa žaljenjem/kajanjem

Ako se osjećaš tužno zbog nečeg što si uradio/uradila (ili nisi), evo najboljeg načina da to riješiš. Žaljenje/kajanje je ljudska emocija – nešto što će većina nas iskusiti tokom života. Ali nije svako žaljenje/kajanje isto. U stvari, postoje dvije vrste žaljenja/kajanja: ona koju doživljavaš kada razmišljaš o svojim odlukama i postupcima, a koji su bili loši i kajanje koje osjećaš kada razmišljaš o stvarima, koje nisi učinio/učinila. Kako stariš, stvari koje nisi uradio/uradila postaju sve veće u poređenju sa žaljenjem zbog glupih stvari koje si uradio/uradila. Na primjer, možeš osjetiti žaljenje/kajanje što nisi prihvatio/prihvatila određeni posao, koji ti je ponuđen ili što nisi završio/završila fakultet koji si želio/željela. Evo 3 stvari o kojima treba razmišljati kada žališ ili se kaješ zbog nečeg…

Koliko je tvoja trava zelena?

Često osjećaš žaljenje kada stvari ne idu dobro. Imaš lošu sedmicu na poslu i razmišljaš o drugim stvarima koje bi mogao/mogla raditi upravo sada. Provjeravaš društvene mreže i vidiš prijatelja iz druge industrije koji je unaprijeđen na poslu i zbog toga se osjećaš loše zbog svoje situacije. Posvađaš se sa kolegom ili šefom i osjećaš da bi ti bilo bolje da si radio/radila nešto drugo.

Kada se osjećaš loše zbog sebe i svoje situacije, to utiče i na ono što primjećuješ u svijetu i na to kako tumačiš stvari koje se dešavaju oko tebe. Veća je vjerovatnoća da ćeš vidjeti više problema na poslu, kada se već osjećaš loše zbog nekih poteškoća. Osim toga, daješ najgoru moguću interpretaciju u svojoj glavi kao scenario nekih situacija, kada se osjećaš loše.

Ako ti šef nije poslao e-mail o projektu, pretpostavljaš da je ljut na tebe, a ne da je zauzet i da jednostavno nije stigao poslati mail. Koliko god bilo utješno pretpostaviti da bi tvoj život bio ružičastiji, da si samo krenuo/krenula drugačijim putem, trebalo bi početi tako što ćeš jasnije pogledati put na kojem se nalaziš. Jesi li zaista toliko nezadovoljan/nezadovoljna svojim poslom ili ti je jednostavno teško? Da li previđaš neke od svojih uspjeha, ignorišeš neke od odličnih kolega koje imaš ili preskačeš neke od prednosti svog trenutnog posla? Provedi neko vrijeme razmišljajući o tome šta čini tvoju trenutnu karijeru dobrom.

I zapamti da je lako razmišljati samo o divnim stvarima, koje bi se mogle dogoditi da si uradio/uradila nešto drugo. Ali, svaki posao ima svoje muke. Šta god da radiš, imaćeš periode borbe, izazova, neuspjeha, prepreka, stresa. Nemoj pretpostavljati da bi da si donio/donijela različite izbore i odluke, izbjegao/izbjegla bilo kakve poteškoće u vezi s poslom.

Zapravo stvarno nikad nije kasno!

Naravno, ako trezveno gledaš na svoju trenutnu karijeru i osjećaš se zaglavljeno u kolotečini, vrijedno je prepoznati da uvijek možeš preduzeti korake da promijeniš svoju situaciju. Čak i ako imaš obaveze koje te sprečavaju da napustiš svoj posao upravo sada, možeš početi da se pripremaš za drugačiju budućnost. Pohađaj neke časove, kurseve, edukuj se, čitaj o nekoj temi koja te interesuje. Razgovaraj s prijateljima i kolegama koji rade poslove koje bi želio/željela isprobati i saznaj više o tome šta njihove firme traže kod novih radnika.

Preduzimanje koraka ka novom putu, takođe može učiniti da se osjećaš bolje kratkoročno. Znajući da imaš mogućnosti koje možeš iskoristiti kada želiš, može učiniti sadašnjost podnošljivom dok se pripremaš za budućnost.

Probaj mentalno putovanje!

Jedan od izvora žaljenja na poslu dolazi iz odluka koje si napravio/napravila odlukom da ne iskoristiš priliku. Često, kada nam se pruži prilika da preuzmemo novu ulogu ili posao, fokusiramo se na vještine koje još nemamo. Prirodno je pretpostaviti da će neko drugi biti bolje kvalifikovan za tu ulogu i da je treba dati toj osobi. Kao rezultat toga, zatvaramo put koji je otvoren. Sljedeći put kada ti se ukaže jedna od ovih prilika, pokušaj s drugom vježbom. Projektuj se mislima i emocijama u budućnost i osvrni se na ovaj trenutak. Zapitaj se misliš li da bi mogao/mogla požaliti što nisi probao/probala nešto novo. Ako misliš da je ovo prilika za koju ćeš kasnije požaliti, iskoristi to kao snažan razlog da prihvatiš ponudu, čak i ako se ne osjećaš potpuno spremnim da je prihvatiš.

Ova sposobnost mentalnog putovanja, generalno je korisno kada se razmišlja o potencijalnom žaljenju/kajanju. Povremeno je vrijedno zamisliti sebe kako se pred kraj života osvrćeš na ono što si uradio/uradila ili nisi uradio/uradila. Zapitaj se da li postoje stvari za koje ćeš se kajati zašto nisi probao/probala. Ako jeste, dodaj te aktivnosti u svoje planove dok još imaš priliku.

Preuzeto sa: mladibl.com