Najprepoznatljiviji simbol Moskve: Zanimljivosti o čuvenoj crkvi svetog Vasilija Blaženog

Najprepoznatljiviji simbol Moskve: Zanimljivosti o čuvenoj crkvi svetog Vasilija Blaženog

Najprepoznatljiviji simbol Moskve: Zanimljivosti o čuvenoj crkvi svetog Vasilija Blaženog

Građevina koja oduševljava hiljade i hiljade posetilaca svake godine na poznatom moskovskom Crvenom trgu.

Sa svojom crvenom fasadom, raskošnim ornamentima i fantastičnim kupolama, nije ni čudo što se crkva Svetog Vasilija smatra jednim od jedinstvenih podviga ruske arhitekture, piše Travel Magazine.

Prvobitno sagrađena između 1555. i 1561. godine u znak sećanja na vojno osvajanje, građevina nastavlja da oduševljava hiljade i hiljade posetilaca svake godine na poznatom moskovskom Crvenom trgu.

Crkva je u svetu poznata po svom bajkovitom izgledu, ali koliko znate o njenoj istoriji? U nastavku vam donosimo pet fascinantnih činjenica o hramu:

Izgradnju je naručio Ivan Grozni

Ivan IV Vasiljevič (1530-1584), prvi car Rusije, naredio je izgradnju crkve 1555. godine nakon ruskog zauzimanja nezavisnog Kazanjskog hanata i pobede nad Tatarima. Ivanova reputacija okrutnog i strogog vođe dovela je do njegovog popularnijeg nadimka Ivan Grozni. U stvari, neke priče o izgradnji crkve kažu da je Ivan oslepeo neimenovanog arhitektu (ili arhitekte) kako nikada ne bi postojala druga građevina poput nje.

Građevinu čini 10 crkava

Raspored crkve zasnovan je na jednoj masivnoj centralnoj crkvi koja se zove Pokrov. Četiri velike crkve raspoređene su oko centralnog jezgra poput tačaka kompasa, a četiri manje crkve su dijagonalno postavljene. Uprkos sistematskom grupisanju ovih kapela, hram je u celini asimetrična i menja izgled u zavisnosti od tačke gledišta.

Deseta crkva je dodata 1588. godine u čast Vasilija Blaženog, pravoslavnog sveca koji je predvideo da će trećina Moskve stradati u velikom požaru 1547.

Spoljašnost je prvobitno bila obojena u belu boju

Iako je danas crkva sv. Vasilija prepoznata po svojoj živopisnoj spoljašnjosti, ukrasi su dodati tek 200 godina nakon dovršetka građevine. U stvari, veruje se da je crkva prvobitno bila obojena u belo sa zlatnim kupolama. Tek u 17. veku ruski arhitektonski stilovi počinju da uključuju i raznolike šeme boja.

Crkva Svetog Vasilija nije zvanično ime hrama

Zvanični naziv crkve Svetog Vasilija je Crkva Pokrova Presvete Bogorodice na Rovu. To ime je dobila nakon pobede cara Ivana Groznog nad tatarskim uporištima, koja se dogodila tokom praznika Pokrova. Takođe se naziva Hram Pokrovoski.

Pod zaštitom je Uneska

Kao i druge kulturne znamenitosti, crkva Svetog Vasilija preživela je nekoliko različitih epoha svetske istorije. 1928. godine zgradu je konfiskovao Sovjetski Savez i pretvorio u sekularni muzej. Mnogo decenija kasnije, 1990. godine, katedrala je pored Kremlja i Crvenog trga prepoznata kao mesto svetske baštine UNESCO-a. Od tada se zgrada vratila svojoj prvobitnoj nameni i počela je da radi kao crkva. Od 1997. služi kao pravoslavna crkva sa nedeljnim bogosluženjima.

Preuzeto sa: nationalgeographic.rs