Francusko ostrvo na kojem priroda ne dozvoljava da vozite auto, a zimi ima manje ljudi

Francusko ostrvo na kojem priroda ne dozvoljava da vozite auto, a zimi ima manje ljudi

Francusko ostrvo na kojem priroda ne dozvoljava da vozite auto, a zimi ima manje ljudi

Brehat je ostrvo smešteno na severnoj obali Bretanje u regionu Cotes d’Armor. U narodu je poznato još i kao ostrvo cveća, što je vrlo prikladno, imajući u vidu negovanu i bujnu vegetaciju koja na osnovi od ružičastog granita čini vrlo atraktivnu kombinaciju

Ile de Brehat su zapravo dva ostrva, otprilike jednake veličine koja su povezana mostom. Oko njih se nalaze i brojna manja ostrva što sve zajedno sačinjava arhipelag Brehat. Zaštitni znak ostrva jeste vrlo izražena plima i oseka, pa je vrlo realno da se ujutru šetate po obali dok se u večernjim časovima na istom “putu” vozite čamcem. Cveće je ovde najbitniji sadržaj, njega ima u svim oblicima i vrstama, i meštani su izuzetno ponosni na svoje bašte.

Severno ostrvo je pretežno definisano visoravnima i brdima, dok je južno ostrvo više mediteranskog karaktera, sa egzotičnim biljkama koje ovde mogu uspevati zbog tople mikroklime. Ovaj kontrast je u velikoj meri i zaslužan za popularnost ostrva.

Do ostrva se stiže trajektom ili brodićem. Mesto gde se obično iskrcaju turisti je Luka Clos. Ova luka je okružena atraktivnim vilama i vrtovima koji bi više priličili mondenskom jugu Francuske nego severnom i hladnijem delu zemlje. Obala oko Ile de Bréhata posebno je šarolika, sa malim lukama i plažama koje ustupaju mesto dramatičnim crvenim liticama i nazubljenim vrhovima brda.

Obilazak ostrva se najbolje može iskusiti biciklom ili pešice, i za to će vam trebati maksimalno 3 sata. Najvažnije stvari koje treba videti trebali uključuju utvrđenje iz 19. veka, fabriku stakla, kao i Moulin du Birlot, malu vodenicu koja koristi plimu i oseku za pokretanje.

Glavni grad Bréhat, zvan Le Bourg, takođe treba posetiti, u njemu ima dosta kulturno-istorijskog sadržaja i naravno cveća. Pre nekoliko decenija grad je bio mesto okupljanja postimpresionističkih umetnika, a posebno su ga voleli Gogen i Matis.

U letnjim mesecima na ostrvu bude čak i do 5.000 stanovnika. U zimskom periodu broj stanovnika bude daleko manji, bude ih ponekad i do deset puta manje. Automobili nisu dozvoljeni na ostrvu, uostalom njih i nema. Sve okolnosti diktira priroda, i sve je podređeno njenim zakonima.

Potpuno druga vrsta raja

Ukoliko tražite idealan kosmopolitski odmor sa bezgraničnom energijom i uzbudljivim noćnim životom, Ile de Bréhat je sve samo ne to. Zapravo, to je mesto koje se ne može više razlikovati od poznatih gradova Francuske. Ovde je daleko veća verovatnoća da ćete pre naleteti ne nekog raka ili krabu koji juri uz obalu tokom oseke nego na čoveka. Upravo u tome je čar Ile de Bréhat. Ovo mesto nudi potpuno drugu vrstu odmora mir, tišinu i prirodu.

Preuzeto sa:b92.net