Sagrada Família- remek delo Antonija Gaudija

Sagrada Família- remek delo Antonija Gaudija

Sagrada Família- remek delo Antonija Gaudija

Sagrada Família (Sveta porodica) je nedovršena rimokatolička bazilika u Barseloni, a pored toga što je jedna od najposećenijih atrakcija u Španiji, ujedno je i najznačanije ostvarenje arhitekte Antonija Gaudija.

Gradnja Sagrada Familije započeta je daleke 1882. godine, a trebalo bi da bude okončana 2026, za 100. godišnjicu Gaudijeve smrti, koji joj je posvetio najveći deo svoje karijere: čak četiri decenije. Retko je pravio planove vezane za samu izgradnju, a oni koji su postojali, uništeni su u Španskom građanskom ratu, pa neki pretpostavljaju da na kraju neće izgledati onako kako ju je zamislio.

Bilo kako bilo, zamišljena je kao svojevrsno arhitektonsko čudo, što uistinu i jeste, jer odavno privlači veliki broj ljudi iz celog sveta koji dolaze u Barselonu da joj se dive. Poslednje godine života, veliki stvaralac Antoni Gaudi proveo je u kućici na samom gradilištu, a sagradio je i malu školu za decu radnika u okviru same crkve.

Godine 1926. udario ga je tramvaj i nije doživeo da vidi svoje remek-delo, a tek kasnije je postao ikona svoje zemlje. Inače, do sada je dovršeno 70 odsto građevine koja dostiže visinu od 112 metara i koja je 1984. godine uvrštena na Uneskovu listu svetske baštine.

Izvor:kafenisanje.rs