Sijena – biser Toskane vredan pažnje

Sijena – biser Toskane vredan pažnje

Sijena – biser Toskane vredan pažnje

Sijena se često pominje u istom dahu sa svojim nekadašnjim rivalom, Firencom. Kao “drugi” grad u najpoznatijoj italijanskoj regiji, Sijena se obično uključuje u obilazak Toskane ili kao jednodnevni izlet iz Firence. Iako joj nedostaju svetski poznati muzeji i renesansna istorija Firence, Sijena ima puno toga što će zaokupiti posetioce. Tu su romantični istorijski centar (centro storico) sa uskim uličicama i prolazima, odlične prilike za šoping kao i mnoštvo prijatnih tratorija.

Gradski život u Sijeni vrti se oko Kampa, kako se naziva glavni gradski trg (Piazza del Campo). Ovaj veliki trg u obliku školjke referentna je tačka za gotovo sva mesta u gradu. Preporučujemo dobru uličnu mapu centra, koja je dostupna u većini hotela, umesto ili pored sistema za navigaciju na vašem pametnom telefonu. U vijugavim ulicama Sijene i između visokih, debelih zidova građevina od cigle i kamena, možete imati problema sa signalom na mobilnom telefonu.

Istorija Sijene

Naselje koje će postati Sijena osnovali su Etrurci. Oni su kontrolisali veći deo centralne Italije pre uspona Rima, a naprednim tehnikama navodnjavanja bitno su izmenili središnju Italiju. Rimljani su osnovali grad na mestu etrurskog naselja.

Međutim, padom Rima u 4. veku nove ere, Sijena je bila preplavljena talasima invazija. U različita vremena bila je važan trgovački centar za robu koja se kretala italijanskim poluostrvom gore-dole. Do 13. veka, stvorena je Republika Sijena koja je prerasla u bogati, moćni bankarski centar, uzoran evropski grad i jak rival Firenci. Međutim, kuga je desetkovala Sijenu 1348. godine i grad nikada više nije povratio svoju moć niti značaj.

Dobrim delom zbog kuge, Sijena je postala grad zarobljen u vremenuKompaktan plan grada, sa ulicama koje izviru iz Pjace del Kampo i obavijaju se oko nje, nije se promenio od 1300-ih. Većina građevina, fontana, crkava, spomenika, pa čak i imena ulica još uvek datiraju iz tog perioda.

Šta videti

Pjaca del KampoGlavni trg u obliku školjke u Sijeni je užurbano područje grada od jutra do mraka. Ovaj spomenik srednjovekovnom urbanističkom planiranju završen je 1300-ih godina. Duž trga su nanizane elegantne palate, jedna nalik drugoj, od kojih mnoge još uvek pripadaju starim sijenskim porodicama koje vode poreklo iz najranijih dana grada.

Palaco Publiko i Tore del Manđa: Smešten na dnu trga, Palaco Publiko (Palazzo Pubblico) je gradska kuća Sijene još od 1200-ih. Značajan ciklus fresaka umetnika Ambrođa Lorencetija, “Alegorija efekata dobre i loše vladavine”, nalazi se u Gradskoj kući i pruža fascinantan pogled na srednjovekovni život grada i zemlje. Popnite se na toranj (Torre del Mangia) za fantastičan pogled na grad i okolinu.

DuomoRezervišite unapred ulaznicu kako biste posetili spektakularnu katedralu u Sijeni. Duomo je poznat po fasadi od ružičastog mermera i prugastoj strukturi, sa prugama od belog i zelenog mermera. Posetioci obično imaju pristup unutrašnjosti katedrale, kripti i krstionici, mada se to menja u zavisnosti od doba godine. Uz malo sreće, moći ćete da vidite neke od neverovatno složenih mozaika u mermernim podovima.

Santa Marija dela Skala: Preko puta katedrale nalazi se Santa Marija dela Skala (Santa Maria della Scala), jedna od prvih evropskih bolnica. Bolnica je bila namenjena hodočasnicima koji su stizali u Sijenu na putu za Rim. Danas je to muzej koji nudi zanimljiv pogled na srednjovekovnu medicinu, ali i interesantne freske.

Palio di Sijena: Ako planirate putovanje unapred, onda ga možete uklopiti sa čuvenom konjičkom trkom. Pjaca del Kampo je ispunjena peskom, konji se jašu neosedlani, a u trci ne mogu učestvovati rasna grla. Palio je pravi vremeplov koji posetioce i meštane vraća u srednji vek. Manifestacija se održava svake godine 2. jula i 16. avgusta. Imajte na umu da ako posećujete grad u ovom periodu, cene smeštaja su veće.

Hrana i piće

Neposredno pored Kampa, nalazi se “Caffè Fiorella” koji po mnogima nudi najbolju kafu u gradu. Odlično mesto za kratak prepodnevni predah od obilaska. Kao suvenir ili samo kao ukusnu poslasticu, ne propustite rićareli (ricciarelli), mekani kolačić od badema, specijalitet Sijene. Pekara “Il Magnifico” pravi neke od najboljih u gradu. Svakako, izbegavajte turističke mamcepreskupe restorane na Pjaci del Kampo. Ješćete bolje i platiti znatno manje ako se samo ulicu ili dve udaljite od trga

Lokacija i kako stići

Sijena je smeštena u centralnoj Toskani, oko 70 kilometara jugo-jugoistočno od Firence. Grad je sagrađen na nekoliko brda usred još brdovitijeg pejzaža. Brda Kjanti (Chianti) nalaze se na severu, a Val d’Orća (Val d’Orcia) na jugu. Ovo su područja poznata po vinogradima ali i po tipičnim toskanskim pejzažima. Autostrada A1, glavni italijanski autoput koji se proteže pravcem sever-jug, nalazi se istočno od Sijene i udaljen je oko sat vremena .Aerodromi u Pizi i Firenci su najbliži. Iz ovih gradova ćete do Sijene lako stići vozom. Ukoliko iznajmite automobil, vožnja iz Firence traje oko sat i po, a iz Rima oko dva i po sata, u zavisnosti od saobraćaja. Ako u Sijenu dolazite svojim automobilom, unapred proverite sa hotelom gde se možete parkirati jer je centar Sijene samo za pešake.