Najljepša mjesta za posjetiti u SAD-u

Najljepša mjesta za posjetiti u SAD-u

Najljepša mjesta za posjetiti u SAD-u

Od nestvarnih čuda prirode koja oduzimaju dah, do arhitektonskih remek-djela koja su plod ljudske mašte, SAD nudi pregršt prelijepih destinacija koje vrijedi posjetiti. Na osnovu glasova turista na sajtovima poput TripAdvisora, donosimo listu najpopularnijih mjesta širom Sjedinjenih Američkih Država.

San Francisco – Kalifornija

San Francisco je prepun globalno poznatih znamenitosti, poput veličanstvenog mosta Golden Gate, Alkatraz ostrva i turističke atrakcije Pier 39. Flight Network ga je svrstao među 50 najljepših gradova na svijetu.

Clearwater Beach – Florida
Prema TripAdvisoru, Clearwater je najbolja plaža u cijeloj Americi. Sitni bijeli pijesak, umjereni talasi i savršena temperatura okeana čine je savršenom destinacijom za godišnji odmor.
Nacionalni park Kenai Fjords – Aljaska

Glečeri možda izgledaju nepomično, ali svojim pokretima stvaraju nevjerovatan pejzaž. Samo jedan dio nacionalnog parka se može obići automobilom, za ostale obilaske su predviđeni brod, kajak i šetnja. Park je dom mnogim divljim životinjama, poput kitova, planinskih koza, medvjeda i jelena.

Charleston – Južna Karolina
Najljepša mjesta u SAD-u

Sa mnoštvom šarenih kuća duž cijelih ulica, Charleston izgleda kao grad iz bajke. Turistima nudi prekrasna mjesta za rekreaciju, odmor i zabavu, te se s pravom nalazi na ovoj listi.

The Wave – Arizona

Nestvarna stijena u obliku velikog talasa je neobična geološka kreacija nastala prije 190 miliona godina. Danas je nezaobilazna ruta mnogih avanturista, planinara i fotografa. Ljeti temperature prelaze 40 stepeni, vjetar je česta pojava, a kiše počinju naglo i za vrlo kratko vrijeme mogu da potope čitavu oblast. Iz ovih razloga je zabranjena samostalna posjeta, moguće ga je jedino obići uz profesionalnu pratnju.

Nacionalni park Arches – Juta
Najljepša mjesta u SAD-u

Sa preko 2000 kamenih stubova formiranih prirodnim putem, od kojih najviši ima gotovo 100 metara, nacionalni park Arches je prirodni vrt skulptura. Samo tokom prošle godine ga je posjetilo preko 1,5 miliona turista. Smješten je na jugoistoku savezne države Juta, u neposrednoj blizini grada Moab.

Nacionalni park Hawaii Volcanoes – Havaji
Najljepša mjesta u SAD-u

Od 1987. godine se nalazi na UNESCO listi svjetske kulturne baštine. Proglašen je najatraktivnijim nacionalnim parkom u Americi, a u njemu se nalazi jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu.

Nacionalni park Grand Canyon -Arizona

Jedno od 7 svjetskih čuda prirode. Ljubiteljima fotografije kanjon će pružiti specijalno zadovoljstvo.  Prostire se na 277 milja, a star je preko 70 miliona godina. Pješačenje uskim stazama, biciklističke ture ili obilazak kanjona helikopterom, na posjetiocima je da se odluče za omlijeni metod.

Central Park – New York
Najljepša mjesta u SAD-u

Central Park pokriva 843 hektara zemlje u jednom od najprometnijih gradova na svijetu. Ušuškan između ogromnih nebodera, predstavlja nestvarnu oazu, a sadrži sve najljepše od prirode – prelijepe parkove, drveće, šumske staze, jezera i prostrane travnjake. Otići u Njujork, a ne provesti cijeli dan u ovom raju bila bi velika greška.

Izvor: insider.com