Ljetnje putešestvije po Evropi koje morate iskusiti

Ljetnje putešestvije po Evropi koje morate iskusiti

Jedino se Evropa može pohvaliti gradom vina (Beč), najvećom cvetnom pijacom na svetu (u Amsterdamu) i najživljim noćnim provodom.

Bilo da preferirate da organizujete put preko turističke agencije ili samostalno, u produžetku članka ćemo vam izlistati najlepše Evropske destinacije koje morate posetiti .

Plava laguna na Islandu – idealno mesto da okrepite telo i dušu

Ukoliko tragate za destinacijom koja će probuditi sva vaša čula i istovremeno vas relaksirati – toplo preporučujemo da posetitite Plavu lagunu!

Plava laguna je naziv za geotermalni spa na otvorenom koji je smešten na polju lave u ribarskom gradu Grindaviku, tj. na Rejkjanes poluostrvu. Ovi topli izvori su obogaćeni silikatima i sumporom, te su vrlo efikasni u negovanju kože i lečenju kožnih oboljenja poput psorijaze.

Temperatura vode se kreće u rasponu između 37 i 39 stepeni Celzijusa, što je čini vrlo prijatnom za kupanje usled činjenice da je Island hladan čak i tokom letnjih dana. Stoga je ova destinacija idealna za sve one koji nisu pristalice sparnih letnjih dana.

Važno je spomenuti i da je Plava laguna zapravo veštačko odmaralište i da se održava u kontrolisanim uslovima. Naime, ono je kreirano korišćenjem geotermalne energije koja se obnavlja na svaka dva dana, a pokreću je turbine koje stvaraju električnu energiju.

Voda je koncipirana od morskih soli, plavo-zelenih algi i belog silicijuma koji dokazano utiče na smanjenje bora i sužavanje pora. U skladu sa tim, ovde možete da zakažete različite tretmane lica, tela i kose, posle kojih ćete se osećati preporođeno.

Kupanje u mlečno-plavoj vodi, eksluzivni tretmani lica i očaravajići pogled na prirodu su glavni faktori zbog koji je ovo odmaralište zadobilo titulu prestižne banje na Islandu.

Planinsko ostrvo Mon Sen Mišel u Francuskoj – spoj mističnosti i tradicije

Ako ste se zasitili od celodnevnog sunčanja na plaži i tragate za zanimljivijim načinom da provedete letovanje – posetite tzv. planinsko ostrvo Mon Sen Mišel (ostrvo Svetog Mihajla) i istoimeni manastir.

Ovo stenovito ostrvo je locirano u Francuskoj, u kanalu Lamanš, na ušću reke Ksenon, što je udaljeno oko kilometar od same obale Normandije. Vremenom je postalo poznato jer je ovde izgrađen benediktinski manastir koji oslikava čuvenu francusku srednjovekovnu kulturu.

Usudićemo se da kažemo da se Pariz može pohvaliti dvorcem iz bajke, Diznilendom, dok se Mon Sen Mišel može ponositi građevinom koja se nalazi na listi svetske baštine UNESKO-a. Ovo arhitektonsko čudo godišnje poseti oko 3,5 miliona turista širom sveta.

Ovo mesto će vas oduševiti nerealističnim pogledom na okruženje, predivnim šetalištem u podnožju brda, ali i čuvenim gastronomskim specijalitetima autentične domaće francuske kuhinje.

Popajevo selo na Malti – avantura koja nema cenu

Svi evociraju uspomene iz detinjstva uz omiljenog crtanog junaka, mornara Popaja, ali da li ste znali da na Malti postoji zapravo selo koje vam može dočarati kako zaista izgleda život jednog ovakvog mornara?

Popajevo selo predstavlja pravi muzej na otvorenom i ujedno jednu od najpopularnijih atrakcija na Malti. Naime, ovo naselje je kreirano za potrebe snimanja filma iz 1980. godine “Mornar Popaj”, sa Robinom Vilijamsom u glavnoj ulozi.

Ono je smešteno na severozapadu Malte, a prema rečima fiilmske produkcije – za izgradnju ovog sela su se drva dovlačila čak iz Holandije, usled činjenice da Malta nije obogaćena šumskim predelima. Od prikupljenog materijala je stvoreno čak 20 autentičnih kućica koje i danas oplemenjuju obalu pod nazivom Uvale sidra.

Nakon snimanja, selo je pretvoreno u turističku atrakciju sa igraonicama, kafićima, restoranima, bioskopom, muzejem i pozorištem, što ga čini savršenim izborom za nezaboravno porodično letovanje.

Popajevo selo je locirano na 3 kilometara od sela Mellieha, do koga možete stići javnim prevozom, tačnije autobusima 41 i 41, iz Valleta za vrlo kratko vreme.

Iako važi za lokalnu turističku atrakciju, većina Evropljana nije obaveštena za ovaj skriveni mediteranski dragulj, te on godišnje nema previše posetilaca. Ovo znači da možete da imate miran, ali u isti mah zanimljiv porodičan odmor – a garantujemo da će vaši mališani uživati u zabavi koje selo ima da ponudi.

Saveti iskusnih putoholičara jesu da se za ovakva putovanja opremite lagano, bez previše stvari, kako biste zaista mogli da uživate i upijete sve lepote ove lokacije.

Izvor: hocu.ba