10 razloga zašto da posjetiš Maltu

10 razloga zašto da posjetiš Maltu

10 razloga zašto da posjetiš Maltu

Mala nacija smještena u centralnom Mediteranu udaljena 50 nautičkih milja od Sicilije, vjerovatno nije prva zemlja koja ti padne na pamet kada planiraš odmor. Iako je još uvijek prilično zapostavljena, Malta ima fascinantnu istoriju dugu 7.000 godina i mnogo toga da ponudi. Ultra ti donosi 10 razloga zašto treba da posjetiš ovaj skriveni dragulj Mediterana.

Istorija

Tajanstveni hramovi iz Neolitskog perioda, olupina broda svetog Pavla, stotine godina vladavine vitezova, ovo su samo neki od najznačajnijih događaja iz prošlosti Malte. Istorija ovog arhipelaga sa tri ostrva može da se prati sve do buđenja civilizacije i tokom godina kada su malom nacijom vladali Arapi, Normani i Aragoni. Feničani, Kartagenci i Rimljani takođe su ostavili svoj trag na ostrvima. Neki od najstarijih megalitskih hramova na svijetu nalaze se na Malti, a stariji su od Stonehegea.

More

Osim bogate istorije, Malta je ipak Mediteransko ostrvo, što znači da je okružena prekrasnim morem i da postoji niz aktivnosti na otvorenom kojima se možes posvetiti – od šetnje preko vožnje biciklom do ronjenja. Ustvari, kristalno čisto more koje okružuje Maltu je idealno za ronjenje. More ima vidljivost u vodi do 20. metara, a takođe ne manjka ni rtova, pećina i olupina u okolini, koji su idealni za istraživanje.

Plaže

Za sve koji više vole sporiji ritam, Malta je puna prekrasnih plaža uključujući i Mellieha Bay, koja je najveća plaža i Golden Bay koja se nalazu na sjeverozapadnoj obali Malte.

300 sunčanih dana

Malta je poznata kao ostrvo sa veoma prijatnom, sunčanom klimom. Dnevni prosjek je otprilike 12 sati sunca, zbog čega stanovništvo obožava da bude vani.

Malta

Festivali

Na Malti postoji poseban festival za skoro svaku priliku i godišnje doba – od Festivala vatrometa do Međunarodnog festivala umjetnosti. Tu je takođe i Jazz festival. Ne smijemo zaboraviti ni seoske fešte koje počinju u maju i traju čitavo ljeto. Svaki vikend tokom ljeta sela organizuju fešte koje su posvećene zaštitniku sela.

 

Gastronomija

Za većinu turista, hrana je obavezan dio iskustva i Malta definitivno neće razočarati u ovoj kategoriji. Nacionalna gastronomija predstavlja razne civilizacije koje su bile prisutne na ostrvu tokom vijekova. Rezultat je eklektični Mediteranski stil. Tradicionalna Malteška jela su riblja pita i masline.

Malta

Jedna destinacija – tri ostrva

Smještena u centru Mediterana, Maltu zapravo čine tri ostrva Malta, Gozo i Comino. I dok je Malta najveće ostrvo, kulturni i trgovački centar, Gozo je više ruralno ostrvo koje je poznato po ribljoj industriji, turizmu, zanatstvu i poljoprivredi. Comino je najmanje ostrvo i uglavnom je nenaseljeno.

Pristupačne cijene

Ovo je ustvari dobro čuvana tajna – cijene na Malti su obično 20 posto niže nego u kontinentalnoj Evropi i to za sve – hoteli, hrana, izleti …

Malta

Jednostavno za obilazak

Istina je da Malta ima vrtoglavu istoriju dugu 7.000 godina, ali ostrvo je dovoljno malo tako da je veoma lako za obići i vidjeti sve što je potrebno.

Pristup

Stići na Maltu nije problem, naime stiže se bez problema sa svih Evropskih aerodroma uključujući i neke aerodrome u regionu.

Izvor: travelpulse.com