Edukacija Cyber sigurnost

Edukacija Cyber sigurnost

Edukacija Cyber sigurnost

Institut za razvoj mladih KULT poziva organizacije civilnog društva da se prijave na jednodnevnu edukaciju iz oblasti Cyber sigurnosti. Bosna i Hercegovina kao i organizacije civilnog društva nisu imune na cyber napade. Izvještaj o istrazi kršenja podataka Verizon 2022. pokazuje da se znatno povećao broj ransomware napada u odnosu na prošlu godinu. Posebno brine porast od 13% napada ransomware-a u jednoj godini što predstavlja veći porast nego u posljednjih pet godina zajedno. U međuvremenu, ljudska bića su i dalje slaba karika kada su u pitanju napadi, bez obzira na to da li se radi o napadima ransomware-a ili kršenju podataka. U proteklih 15 godina, upotreba socijalnog inženjeringa, koji uključuje sajber kriminalca koji uvjerava osobu da preuzme zlonamjerni softver ili preda akreditive, porasla je na 25% sa 10% od ukupnog broja kršenja. Motivacija za takvo zlonamjerno ponašanje je obično finansijska. Prema Verizonovom izvještaju o krađama podataka 86% bilo je finansijski motivirano.

Tokom edukacije obraditi će se teme vezane za ubrzani razvoj tehnologije, važnosti korištenja licenciranih softvera, socijalni inženjering, kao i primjeri najčešćih ugrožavanja sigurnosti u online svijetu, te kako se zaštiti od njih. Edukacija će pružiti praktične savjete kako povećati sigurnost nevladinih organizacija u online okruženju, a voditi će je predstavnici domaće IT kompanije BITS Computers.

Kompanija je osnovana 2017. godine u Bosni i Hercegovini, sa ciljem da pomogne svojim klijentima da naprave prepoznatljiva, trajna i značajna poboljšanja u poslovanju. Sa vrhunskim timom, čije iskustvo se ogleda kroz više od 15 godina rada u IT sektoru, isporučuju istinsku vrijednost, putem stručnosti na području uspješnih rješenja i usluga. Njihove profesionalne incijative i tehnike podrške omogućile su da budu ispred konkurencije.

Edukacija će se održati 2. septembra 2022. g. u Sarajevu, Hotel Hills sa početkom u 10.00 sati. Institut pokriva troškove prijevoza, hrane, osvježenja i radnih materijala. Za učesnike koji dolaze iz mjesta udaljenijih od 100 km u jednom pravcu Institut snosi troškove smještaja za jedno noćenje.

Institut za razvoj mladih KULT zadržava pravo odabira organizacija koje će biti pozvane na događaj.

Institut će obavijestiti sve prijavljene organizacije o tome jesu li ili nisu odabrane za učešće na događaju, te odabranima dostaviti tehničke informacije i plan rada.

Na događaju će se poštivati sve trenutno propisane epidemiološke mjere u vezi s pandemijom virusa COVID-19.

Organizator:
Za dodatne informacije i pitanja, možete se obratiti putem  telefona 033 778 772 ili putem e-mail adrese.

Registrujte se

Preuzeto sa: mladi.org