CNN-ova lista 10 najlepših malih gradova u Evropi

CNN-ova lista 10 najlepših malih gradova u Evropi

CNN-ova lista 10 najlepših malih gradova u Evropi

Pariz, Rim, Barselona su evropske destinacije koje su uvek na listi, i to s pravom. Ali mali gradovi na kontinentu su takođe san, budući da imaju prelepu arhitekturu i kulturu koju možete doživeti, kao i u velikim gradovima.

CNN je objavio listu najlepših malih gradova širom Evrope, od skromnih ribarskih do srednjovekovnih baza moći.

Grad Hithorn, Holandija

Zovu ga holandskim odgovorom na Veneciju. Gradu Hithornu nedostaje ključna stvar koju italijanski grad ima: prekomerni turizam. Kao i u Veneciji, život se vrti oko vode. U centru nema automobila, tako da je jedini način da se krećete pešice ili po vodi.

Krenite u obilazak brodom oko slamnatih kuća na ostrvima punim treseta. Ako ste gladni, posetite restoran Hollands-Venetie.

Grad Gimaraeš, Portugal

 

Gimaraeš je ključan za istoriju Portugala. Proglašen je prvom prestonicom zemlje u 12. veku, a njegovo srednjovekovno jezgro je ostalo uglavnom netaknuto, prepuno manastira, velikih starih palata. Tu je i zamak, na vrhu litice, koji se raspada.

Kao i svuda u Portugalu, lokalne pekare prave pastel de nata, ali ovde bi trebalo da probate lokalni specijalitet: torta di Guimaraes – pecivo punjeno tikvicama i mlevenim bademima.

Roskof, Francuska

Lučki gradovi mogu biti prljavi. Međutim, to nije slučaj sa Roskofom u francuskom regionu Bretanja, koji je svoje bogatstvo stekao na pomorskoj trgovini, uključujući izvoz svog čuvenog ružičastog luka u Veliku Britaniju.

Danas je to centar talasoterapije, koji koristi morsku vodu za lečenje zdravstvenih stanja, kao i prelep bretonski grad. Sićušni ribarski čamci lutaju u maloj luci.

Angiari, Italija

Angiari je mali gradić, u provinciji Verona, opasan zidinama. To je pešačko mesto i uličica sa rolerkosterima, prepuna velikih palata koje su izgradili misteriozni, plaćenici “ljudi od oružja” koji su ovde živeli u periodu renesanse.

Nafplio, Grčka

Nafplio se prostire na Egejskom moru na Peloponezu, sa svojim zamkom izgrađenim u Veneciji. Ovde postoje tri zamka koje treba posetiti. Tu je i lepi stari grad koji se nalazi iza starih zidina.

Grad je bila prva prestonica moderne Grčke, tako da ima stvari koje treba obaviti. Postoji kupalište, ako želite da bezbedno uronite u more. U slučaju da vas više zanima istorija, na raspolaganju je arheološki muzej koji sadrži predmete iz mikenskog doba.

Mostar, Bosna i Hercegovina

Mostarski Stari most koji su izgradili Osmanlije u 16. veku, dugo se smatrao jednim od najboljih primera balkanske islamske arhitekture.

Uzdižući se visoko preko reke Neretve, to je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, a tradicionalno lokalno stanovništvo roni sa mosta. Danas je stanica na Red Bull Cliff Diving Series za ronioce koji pokazuju svoja umeća.

Most su u novembru 1993. godine srušile hrvatske snage tokom balkanskih ratova. Rekonstruisani most izgrađen je 2004. godine, a danas je Mostar omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini i popularan jednodnevni izlet iz Dubrovnika, preko granice u Hrvatskoj.

Mazara del Valo, Sicilija

Osnovali su ga Feničani pre skoro 3 000 godina. Primetno je kako bezbroj kultura teče kroz ostrvo. Njegovo područje Kasbah je slično severnoafričkoj medini, budući da postoji jaka zajednica Tunisa. Zbog toga je veća verovatnoća da ćete na meniju naći kus-kus nego testeninu.

Izuzetna atrakcija je Satiro Danzante ili drevna bronzana statua izvučena iz mora 1998. godine.

Kloveli, Velika Britanija

Nekada su magarci bili jedini način da se penje i spušta niz strme ulice Klovelija, lepog ribarskog sela u Devonu, u jugozapadnoj Engleskoj.

Danas još uvek nisu uspeli da unesu automobile, jer se nalazi se na dnu litice. Umesto toga, roba se prevozi sankama na ljudski pogon. Ako turisti ne mogu da se suoče sa šetnjom do parkinga, umesto toga mogu da se provozaju u Land Roveru.

Dinkelsbil, Nemačka

Simpatičan istorijski centar, drvene kuće i čvrste kule – Dinkelsbul ima sve. Nalazi se na nemačkom “romantičnom putu“ — ruti poznatoj po svojim zanosnim gradovima.

Okružen srednjovekovnim zidinama sa ogromnom gotičkom crkvom, katedralom Svetog Đorđa, bio je mesto za film Vernera Hercoga “The Enigma of Kaspar Hauzer“.

Korčula, Hrvatska

Korčula je ostrvo u Jadranskom moru i pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Isti naziv nosi i glavni grad ostrva.

Meštani kažu da je avanturista Marko Polo rođen ovde. Mlečani to osporavaju. U svakom slučaju, to je grad svetske klase, sa blistavo belim ulicama i zgradama isklesanim od lokalnog kamena, vodom skoro svuda unaokolo, kao i prelepim zgradama koje su ostavili Mlečani, koji su ovde vladali vekovima.

Izvor: BIZLife