Stipendije za oko 550 srednjoškolaca koji su upisali deficitarna zanimanja

Stipendije za oko 550 srednjoškolaca koji su upisali deficitarna zanimanja

Stipendije za oko 550 srednjoškolaca koji su upisali deficitarna zanimanja

Nakon upisa učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2022/23. godini, u deficitarna zanimanja, od planiranih 728 učenika, realizovan je upis oko 550 učenika (70%) u 36 škola, 28 jedinica lokalnih zajednica i 19 zanimanja.

Vlada Republike Srpske opredjeljena je da i u školskoj 2022/2023. godini podrži učenike koji upisuju zanimanja koja su definisana kao deficitarna.

U budžetu su za ovu namjenu planirana sredstva u iznosu od 900.000 KM i to stipendije u iznosu od 100,00 KM i besplatan prevoz za učenike prvog razreda deficitarnih zanimanja.

U skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa lokalnim zajednicama, poslovnom zajednicom i školama sačinilo je listu deficitarnih zanimanja u Republici Srpskoj, koja je objavljena na zvaničnoj stranici, prije termina prvog upisnog roka u školsku 2022/2023 godinu.

Na osnovu prikupljenih podataka ustanovljeno je da se najveće potrebe na tržištu rada javljaju za zanimanja trećeg stepena u strukama:

  • Mašinstvo i obrada metala (bravar – zavarivač, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, obrađivač metala rezanjem, alatničar, mehaničar grijne i rashladne tehnike
  • Poljoprivreda i prerade hrane (pekar, mesar, agroproizvođač prehrambeni prerađivač)
  • Ugostiteljstvo i turizam (konobar i kuvar)
  • Saobraćaj (vozač motornih vozila)
  • Elektrotehnika (auto električar i električar elektroinstalater)
  • Šumarstvo i obrada drveta (stolar) i
  • Geodezija i građevinarstvo (kamenorezač – keramičar).

Izvor: link.