Promijenio sam dosta svoju percepciju o svijetu, svome narodu i državi

Promijenio sam dosta svoju percepciju o svijetu, svome narodu i državi

Promijenio sam dosta svoju percepciju o svijetu, svome narodu i državi

Naš učesnik programa kulturne razmene sa Italijom Nermin je već mesec dana u gradu Fano, koji se nalazi u provinciji Pezaro i Urbino u regiji Marke. Više o njegovom iskustvu pročitajte u nastavku. 

Program je veoma kvalitetan i nije previše zahtjevan. Komunikacija između učesnika, organizatora programa i porodice je tokom prijave bila veoma dobra, i ni u jednom trenutku nije bilo stvari koje se ostale nejasne. Porodica kod koje boravim je veoma gostoljubiva, od mene ne zahtjeva puno, te slobodu odlučivanja imam u svemu. Atmosfera unutar porodice je veoma opuštena: komunikacija je opuštena i ne postoje nikakve barijere između nas. Grad u koji sam došao je dosta manji te je sve dostupno sa biciklom i pješice. Ljudi ne govore puno engleski, pa je to na početku bio problem, ali pozitivna strana toga je da se lakše nauči italijanski.

Slobodno vrijeme uglavnom provodim na plaži, i izlazcima sa društvom kojeg sam upoznao u Fanou. Također sam slobodno vrijeme koristio za putovanje u druge gradove.

Razmena na kojoj sam i dalje mi je bila lepa prilika da vrlo detaljno detaljno upoznam italijansku kulturu, i za razbijanje predrasuda. Promijenio sam dosta svoju percepciju o svijetu, svome narodu i državi.

Poručio bih budućim kandidatima, da ne sumnjaju u sebe i svoje sposobnosti. Ovo je odlična prilika, da se za jedan veoma dug period nađete u potpuno novoj okolini i testirate svoje vještine i usvojite nove. Bliži se kraj moga programa, i osjećam se toliko hrabrije za nove izazove, putovanja…

Ukoliko i ti želiš u Italiju, preostaje ti da klikneš    PRIJAVI SE