Znate li zašto se imena brojnih država završavaju na ‚‚stan”?

Znate li zašto se imena brojnih država završavaju na ‚‚stan”?

Znate li zašto se imena brojnih država završavaju na ‚‚stan”?

Nažalost, sufiks ‚‚stan” poprimio je loše konotacije, zbog čega je čak i kazahstanski predsjednik Nazarbajev htio promijeniti ime države…

Koliko država možete nabrojati, a da im ime završava na stan?

Ako ste zapeli, pomoći ćemo vam. Ima ih sedam, a to su: Avganistan, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan. Tome možemo dodati i Kurdistan ili Tatarstan, republiku u Ruskoj Federaciji čiju polovinu stanovništva čine Tatari.

No, jeste li se ikad zapitali šta zapravo znači stan? Riječ je o sufiksu koji korijen ima u persijskoj riječi istan, koja označava zemlju, prostor na kojem netko stoji.

Tako bi Uzbekistan bila “zemlja Uzbeka”, dok bi Pakistan označavao “zemlju čistih” jer riječ pak označava čistoću, neokaljanost. U Iranu ili Turskoj domaći izraz za Hrvatsku će, na primjer, biti Hrvatistan, a za Srbiju Serbistan.

Štaviše, i u slovenskim jezicima stan označava nastambu ili u modernijem smislu apartman. Mogli bismo povući paralelu sa sufiksom land, koji označava zemlju, pa tako dobijamo England, Finland, Iceland, Thailand, Ireland, Deutschland i sl.

Nažalost, sufiks stan poprimio je loše konotacije, pa ga često koristimo za opisivanje nerazvijenih država u kojima nema demokratije. Svojevremeno se čak i kazahstanski predsjednik Nazarbajev žalio da treba promijeniti ime države u ‚‚Kazakh Eli” – što bi isto značilo “zemlja Kazaha”, samo bi zvučalo bolje, a možda bi i privuklo više stranih investitora kad bi se barem nominalno udaljili od regije.

S druge strane, neotkrivene ljepote tih destinacija inspirisale su i brojne turističke izlete koji objedinjuju nekoliko ‚‚stanova” u svrhu rušenja predrasuda. Bilo bi šteta da moraju mijenjati ime.

Izvor: link.