GAL: Artcamp: umjetnost, radionice, mentorstvo, oh my!

GAL: Artcamp: umjetnost, radionice, mentorstvo, oh my!

GAL: Artcamp: umjetnost, radionice, mentorstvo, oh my!

Učestvuj u GAL: artcamp – od nas imaš radionice u Banjoj Luci i Sarajevu, vrhunske mentore te šansu da učestvuješ u izgradnji sigurnijeg interneta!

Ponuda je vrlo prosta – tražimo umjetnike, grafičke dizajnerke, glumce, spisateljice koje žele ispričati priče i stvoriti umjetnička djela koje će postići jedan od ova dva cilja:

  1. Podići svijest kod mladih, i djevojaka i momaka, o načinima zaštite od nasilja na internetu
  2. Upoznati širu javnost (roditelje, naročito Gen Z) o oblicima, rizicima i posljedicama nasilja na internetu

Ova dva cilja ćemo zajedno postići kroz razvijanje inovativnih, zanimljivih i informativnih sadržaja koristeći:

  1. Video – Youtube, Reels, TitTok: vizualan/na si, znaš da ljudi imaju ultra kratku pažnju i shvataš da moramo proizvesti stvari koje se lako gledaju, još lakše dijele i koje preporučujemo prijateljima – kako da u manje od tri minuta objasniš svima zašto je nasilje nad ženama na internetu neprihvatljivo?
  2. Primijenjenu umjetnost – forum teatar predstave, flashmob događaji, ulični performansi, murali i sl.: događaji koji potiču na duboko promišljanje i o kojima danima smaramo sve ljude koje znamo jer smo pod utiskom onoga što smo videli – kako da javno razgovaramo o nasilju nad ženama na internetu na način koji će dopreti do što većeg broja ljudi?

Potrebno je da:

  • Budeš osoba koja razumije i koristi umjetnost kao alat za društvenu promjenu
  • Imaš okvirnu ideju koju želiš sprovesti u djelo ali ti nedostaje tehničke podrške, kao i savjeta iskusnih mentora
  • Želiš da daš konkretan doprinos borbi protiv nasilja na internetu
  • Budeš članica ili član lonac.pro zajednice kako bi se prijavila/o na ovu priliku

A na raspolaganje ćemo ti staviti:

  • Podršku renomiranih producenata, snimatelja, scenografa i teatrologa koji će ti pomoći da oblikuješ svoju ideju
  • Tehničku podršku pri razvoju serije umjetničkih djela (pristup opremi, iskusnom osoblju, potrošnoj robi i sl.)
  • Dva druženja u Banjoj Luci i Sarajevu, gdje bi zajedno mogli da izbrusimo tvoju ideju kako bi mogla ili mogao da je sprovedeš u djelo
  • Javnu kampanju koja će promovisati najbolje proizvode koji nastanu kroz GAL – u okviru globalne kampanje 16 dana za borbu protiv nasilja nad ženama, UNFPA će promovisati GAL proizvode širom zemlje koristeći tradicionalne i društvene medije, kao i javne događaje

Kampanja za podizanje nivoa svijesti o nasilju nad ženama u virtualnim prostorima.

Definisanje narativa o tehnologiji olakšava RZN – ‚‚učvršćivanje apstraktnog”
Istorijat: Često, kada se misli o nasilju to je obično fizičko ili seksualno nasilje. Uloženi su ogromni napori kako bi se emocionalno nasilje i ekonomsko nasilje prepoznalo kao vrste rodno zasnovanog nasilja, ali kada je riječ o nasilju na internetu, još je dug put pred nama. Nasilje u virtualnim prostorima ostaje apstraktno za obične ljude. Uobičajena zabluda je da ako se nasilje dogodilo na internetu, nije se stvarno dogodilo i posljedice i efekti nisu tako strašni kao što bi bili da se dogodilo u stvarnom svijetu. Međutim, zbog očito rastućeg trenda nasilja na internetu koje disproporcionalno pogađa žene, jasno je da je vrijeme za djelovanje sada.

Gen Z (generacija rođena od sredine devedesetih do 2010. godine) je identificikovana kao jedna od grupa koja je najviše pogođenja nasiljem na internetu. Oni su odrasli s internetom i društvenim medijima i vjerovatno su bili izloženi govoru mržnje i oblicima nasilja putem interneta od rane dobi i tokom svog života. Međutim, budući da su toliko navikli na to, moglo bi biti da to smatraju samo nesretnom nuspojavom interneta, statusom quo, pa čak i učestvovati u počinjenju nasilja putem interneta.

Vodeća pitanja

  • Šta je to u nasilju na internetu što ga čini tako apstraktnim ljudima koji mu svjedoče?
  • Kako možemo podstaći javnost i donositelje odluka da shvate da je nasilje putem interneta zaista jednako ozbiljno kao i nasilje u stvarnom svijetu?
  • Kako da se zalažemo za mehanizme zaštite žena i djevojčica, manjina i marginalizovanog stanovništva?
  • Uloga muškaraca i toksičnih šablona ponašanja muškaraca u prevenciji širenja nasilja na internetu?
  • Kako razgovarati s Gen Z o konceptu nasilja na internetu?
  • Kako ih ohrabriti da se otvore i razgovaraju o svojim iskustvima?
  • Kako ih pretvoriti u zagovornike sigurnih virtualnih prostora za sve?

E sad, kad imaš sve osnovne informacije – šta je uopšte GAL?

GAL (Laboratorija za djevojke) je program UNFPA (Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija) usmjeren ka unapređivanju položaja djevojaka i žena u BiH društvu kroz mobilizaciju talentovanih mladih osoba sa iskustvom u volonterskom radu i organizovanju na nivou lokalnih zajednica, rješavanju kompleksnih problema i pokretanje konkretnih inicijativa usmjerenih ka poboljšanju života svih građana. Uz to, tražimo i kreativce i sanjare i sve one koji žele da koriste umjetnost, kulturu i tehnologiju kako bi unaprijedili kvalitet života djevojaka i žena.

Naša vizija je da GAL postane prepoznatljiva platforma za mlade osobe koje zajedno kreiraju bolju budućnost za djevojke i koji dovode do temeljite promjene tako što preispituju klasične načine bavljenja duboko ukorjenjenim problemima u našem društvu.

Mi nudimo program podrške mladim osobama koji počinje sa zajedničkim razvojem konceptualnih ideja, i nastavlja kroz konkretnu podršku da se te ideje sprovedu u djelo – fokusirajući se na zaustavljanje nasilja nad ženama i djevojkama na internetu.

Zašto se fokusiramo na nasilje na internetu?

Nasilje nad ženama i djevojčicama je ukorijenjeno u rodnoj nejednakosti, odavno nadilazi fizičke prostore i sve se više događa i na internetu. Nasilje je danas nažalost dodatno podstaknuto tehnologijom i žene i djevojčice, manjine i marginalizovano stanovništvo su izloženi velikom riziku od digitalnog nasilja s velikim, dalekosežnim i ozbiljnim posljedicama po psiho-fizičko zdravlje i sigurnost.

Međutim, ovaj trend porasta nasilja na internetu se može usporiti ili čak potpuno zaustaviti i u njemu svako ima svoju ulogu – od međunarodnih do lokalnih organizacija, organizacija civilnog društva, tehnoloških kompanija i pojedinaca – uključujući mlade. Zajedno moramo osigurati da sve žene i djevojke žive u svijetu bez straha od nasilja u stvarnom životu ali i u virtuelnim prostorima. UNFPA je u sklopu svoje osnovne misije predan okončanju svih oblika nasilja nad ženama, djevojčicama i mladima, svugdje.

Šta je nasilje na internetu?

Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja kršenje ljudskih prava i tjelesne autonomije i trebamo ga simultano štititi u stvarnom životu ali i na internetu. Važno je da imamo na umu da je digitalno nasilje obično visoko seksualizovano kao i da poprima mnoge oblike, uključujući uznemiravanje na internetu, govor mržnje, objavljivanje privatnih informacija o nekome (doxxing) i korištenje slika i videozapisa bez pristanka, kao što su deepfake videi (lažni, digitalno montirani sadržaji koji koriste fotografije žrtve koje se digitalno nadograde na druge video sadržaje, stvarajući uznemirujuću, izvrnutu verziju stvarnosti).

Preduzeti su ogromni napori na poboljšanju, usklađivanju i usvajanju zakonodavstva za zaštitu žena od nasilja kao i građenja sistema podrške nakon što se to nasilje desi. Međutim, zakonodavstvo za zaštitu žena od rodno zasnovanog nasilja uvijek kaska za počiniteljima i sve većim brojem alata, mjesta i pristupa koje oni koriste za viktimizaciju žena. U tom smislu, zakoni u ovom području nisu išli u korak s tehnologijom i moraju je brzo sustići.

Moramo se zalagati za svijet u kojem su svi zaštićeni od zloupotrebe na internetu dosljednim i efektivnim zakonskim mjerama i mehanizmima.

A šta je tu za tebe?

GAL: artcamp će ti na raspolaganje staviti:

  • Podršku renomiranih producenata, snimatelja, scenografa i teatrologa koji će ti pomoći da oblikuješ svoju ideju
  • Tehničku podršku pri razvoju serije umjetničkih djela
  • Dva druženja u Banjoj Luci i Sarajevu, kako bi zajedno mogli da izbrusimo tvoju ideju kako bi je sproveo/la u djelo
  • Javnu kampanju koja će promovisati najbolje proizvode koji nastanu kroz GAL: artcamp
  • Do 15000 BAM usmjerenih ka implementaciji ideja (4 x 3750 BAM)

Prijavi se

Izvor: link.