Holandski raj: ABC ostrva poznata po predivnim plažama, skrivenim bazenima i flamingosima

Holandski raj: ABC ostrva poznata po predivnim plažama, skrivenim bazenima i flamingosima

Holandski raj: ABC ostrva poznata po predivnim plažama, skrivenim bazenima i flamingosima

Čuli ste za Kribe? ABC ostrva, tri najzapadnija ostrva Antila – Aruba, Bonaire i Kurakao, nalaze se tik uz obalu predivne Venecuele. Budući da padaju južno od karipskog pojasa uragana, ostrva su popularna tropska destinacija za posjetioce tokom cijele godine.

Od plaža s bijelim pijeskom i tirkiznog mora do spektakularnog ronjenja i susreta sa egzotičnim životinjama, ABC ostrva imaju sve što vam srce poželi. Da bi stvar bila zanimljivija, sva tri ABC ostrva dio su Kraljevine Holandije.

Međutim, Aruba i Kurakao su autonomna, samoupravna ostrva, dok je Bonaire opština. Samim time, službeni jezici ostrva su holandski i Papiamentu. Papiamentu je svojevrsna muzička kombinacija brojnih jezika uključujući španski, portugalski, francuski i karipski indijski, no engleski se takođe široko govori na ostrvima, tako da posjetioci koji govore engleski neće imati problema u komunikaciji s lokalnim stanovništvom.

Kako putovati između ostrva ABC?

Putovanje između ABC ostrva moguće je putem međuostrvske avio kompanije Divi Divi Air. Vrijeme letova je kratko, a cijene su pristupačne, pa je ovo jednostavni način da doživite sva tri ostrva na jednom putovanju. Imajte na umu da svi letovi prolaze kroz Kurakao pa ako letite od Arube do Bonairea, moraćete se zaustaviti u Kurakau.

Pravac, Aruba!

Ostrvo Aruba je dio holandske zajednice gotovo 400 godina. Danas je Aruba ravnopravan partner u Kraljevini Holandiji. Građani Arube vijekovima su iskazivali svoju lojalnost i odanost holandskoj kraljevskoj porodici tako što su im u čast nazivali škole, ulice i javne zgrade. Čak je i glavni grad ostrva, Oranjestad, nazvan po kraljevskoj kući Orange. Kraljica je šef države i njen se rođendan ovdje slavi kao državni praznik.

Kada su u pitanju hoteli u Arubi, postoji mnogo opcija. Sve od all-inclusive mega-odmarališta do malih butik hotela. Tri su glavna područja ostrva gdje je koncentrirana većina hotela (i aktivnosti): Oranjestad, Palm Beach i Eagle Beach. Jedna od najvećih atrakcija Arube je i Flamingo Beach na kojem se možete brčkati u plićaku s flamingosima.

Svakako posjetite i Prirodni bazen (Natural pool) smješten unutar Nacionalnog parka Arikok. Ovaj miran skriveni bazen stvoren je jedinstvenom stijenom koja ga štiti od udara mora. Izvrsno je mjesto za plivanje ili ronjenje. Međutim, trebaće vam vozilo 4×4 da biste došli do njega, tako da je rezervacija ture dobra opcija za posjetu. Svakako ostavite vrijeme i za uživanje na plaži i u brojnim vodenim sportovima koji su ovdje popularni.

Sljedeći od ABC ostrva, Bonaire

Godine 2010. Bonaire se pridružio sestrinskim otocima St. Eustatius i Saba u stvaranju nove konstelacije unutar Kraljevine Holandije poznate kao ostrva BES. Dok je politička promjena bila jedva primjetna posjetiocima ostrva, jedna stvar koja se promijenila bila je valuta – Bonaire sada koristi američki dolar kao svoju službenu valutu.

Iako ih dijeli samo 120 kilometara, od Arube do Bonairea potrebna su dva leta s Divi Divi Air kompanijom, s kratkim zaustavljanjem u Kurakau. Bonaire je dugo bio poznat kao ‚‚Ronilački raj” ostrva ABC, ali ostrvo ima više za ponuditi od samo podvodnih atrakcija. Na žalost, ovo ostrvo ima manje plaža od ostalih ABC ostrva.

I zadnji, šareni Kurakaro

Smješteno u sredini ABC ostrva na Antilima, ostrvo Kurakao udaljeno je samo 20 minuta leta od Arube ili Bonairea. Ostrvo su nekad smatrali bezvrijednim od strane njegovih izvornih španskih gospodara. Međutim, Holanđani su shvatili pravi potencijal Kurakaa kao trgovačke baze kada su ga 1634. uzeli bez otpora.

Osim po plavom napitku i dodatku koktelima, ostrvo Kurakao je vjerovatno najpoznatije po svom živopisnom, holandski inspirisanom glavnom gradu Willemstadu. Zgrade koje se nalaze uz more mogle bi se jednako lako smjestiti u Amsterdam. Kurakao ima niz sjajnih odmarališta uz plažu. Ali njegov živahni centar takođe zaslužuje dovoljno vremena za istraživanje. Srećom, ako odlučite ostati u Willemstadu, plaža vam je blizu.

Izvor: link.