Osam atrakcija andaluzijskog bisera koje ne smijete propustiti

Osam atrakcija andaluzijskog bisera koje ne smijete propustiti

Osam atrakcija andaluzijskog bisera koje ne smijete propustiti

Regija je poznata po svojim vinima, borbama s bikovima, raskošnim vilama s bazenima i prekrasnim mjestima u kojima se vidi uticaj arapske kulture. U glavnom gradu regije, Sevilji, živi gotovo 700 hiljada stanovnika te je četvrti po veličini u Španiji. Sevilja obiluje umjetničkim blagom, pa je meta mnogih turista. Donosimo vam nekoliko ideja što u njoj posjetiti.

Kada pomislimo na Andaluziju, vidimo orijentalnu arhitekturu, uske uličice, palme, stabla narandži na gradskim ulicama i romantične unutrašnje vrtove s fontanama, pa ne čudi da je upravo ovu špansku regiju Hemingvej opisao kao ‚‚savršeno mjesto za medeni mjesec”.

Sevilju krasi mješavina različitih stilova: uz blistave spomenike arapske umjetnosti, kao što su Alkazar i zvonik Giralda, tu su i remek-djela gotičke umjetnosti, a među njima je i veličanstvena katedrala. Od 1987. uvršteni su na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi.

1. Katedrala u Sevilji – izgrađena u 15. vijeku, jedno je od najvećih arhitektonskih blaga Sevilje. Ona je među najvećim gotičkim evropskim katedralama, a ukrašena je velikom količinom zlata.

2. Dvorac Alkazar – nalazi se tik do katedrale, a njegova gradnja je započeta davne 1181. godine. Gradnja je trajala punih 500 godina te je to razlog zašto se na dvorcu vide različiti stilovi gradnje, od mudejara do renesanse.

3. Torre del Oro – ova kula zapravo je velik sat koji su izgradili Almohadi kao stražarnicu i odbrambenu kulu. Svakako je jedna od atrakcija koje morate vidjeti.

4. Gradska skupština – ova građevina iz 16. vijeka izgrađena je u renesansnom pleterskom stilu, a majstor zaslužan za gradnju poznati je graditelj Diego de Riano.

5. Univerzitet – smješten je na mjestu prve fabrike duvana u Evropi – La Antigua Fábrica de duhani.
6. Plaza de España – nalazi se u popularnom parku Marije Lujze. Trg je izgrađen po projektu arhitekta Anibala Gonzaleta sa sajma Exposición Ibero-Americana 1929. godine.

7. Barrio Santa Cruz – ova četvrt oduševiće vas svojim šarmantnim kafićima i restoranima, a nalazi se u strogom centru grada.

8. Casa de Pilatos – palata izgrađena u veličanstvenim stilovima gotike, renesanse i mujedara. Danas je muzej te je jedna od najvažnijih atrakcija Sevilje.

Izvor: link.