Evo kako možeš imati više energije i biti produktivnija na poslu

Evo kako možeš imati više energije i biti produktivnija na poslu

Evo kako možeš imati više energije i biti produktivnija na poslu

Uz užurban raspored i sve veći stres zbog obaveza ko uopšte ima vremena brinuti o zdravlju?
Evo nekoliko savjeta kako ga možeš očuvati, ali i dobiti više energije:

Osiguraj dobar san

Jednu trećinu života provodimo spavajući, a kako ćemo funkcionisati tokom dana zavisi i od zdravog sna. Dobro prospavana noć vrlo je važna za normalan rad mozga. Tokom sna, u mozgu se izmjenjuju čitave kaskade hemijskih reakcija, obnavljaju se veze među neuronima, a informacije koje smo primili tokom dana traže svoje mjesto u memorijskom sklopu. To je razlog zbog kojeg kvalitetan san ima veliku važnost za naše sposobnosti pamćenja i produktivnost na poslu.

Istegni se kako bi poboljšala cirkulaciju

Ako se baš i nisi odmorila dovoljno tokom noći, nakupljanju umora u rano popodne doskoči istezanjem. Istraživanja su pokazala da već i takav mali napor diže energiju na bar sat vremena tako što ubrzava puls i pospješuje apsorpciju kisika. Uz istezanje, izvedi nekoliko okreta glavom te podigni i spusti ramena nekoliko puta jer to pomaže cirkulaciji.

Nikako ne preskači doručak

Uravnotežen doručak uključuje mlijeko ili mliječne proizvode koji su važan izvor bjelančevina i kalcija. Integralna peciva ili žitarice, kao izvor složenih ugljikohidrata, kvalitetan izvor proteina poput jaja te voće ili povrće kao izvor prehrambenih vlakana i vitamina i minerala. Za ručak odaberi jelo nakon kojeg ti se neće spavati. Prijedlozi za kvalitetan ručak tokom radnog dana nakon kojeg nećeš biti umorna su: rižoto s piletinom ili povrćem, riblja salata, tjestenina s umakom od paradajza i tune, salata s mahunarkama, pileći file u integralnom pecivu, varivo od mahuna.

Ne preskači obroke i ne zaboravi piti vodu

Zaposleni koji preskaču obroke ili pak posežu za brzom i nutritivno siromašnom hranom slabije koncentrišu i rješavaju poslovne zadatke. Za produktivnost je veoma bitno unositi dovoljno tekućine jer i najmanje dehidracija vrlo brzo smanjuje moć koncentracije te dovodi do umora i glavobolja.

Izbjegni namirnice od kojih ćeš se osjećati tromo

Rafinisani hljeb, pržena i pohovana hrana, bijela riža i tjestenina te namirnice s visokim udjelom šećera poremetitće rad hormona. Naime, kada pretjeraš s unosom hrane koja sadrži velike količine šećera, glukoza u krvi prvo doživi nagli i veliki porast iza kojeg slijedi isto takav pad koji može rezultirati umorom, ali i osjećajem gladi iako smo unijeli dovoljno ili čak i previše kalorija. Stoga izbjegavaj svu hranu koja ima puno kalorija, a malo nutritivnih vrijednosti.

Grickaj orašaste plodove

Tokom dana radije grickaj bademe, lješnike, orahe i indijske oraščiće. Njihove masne kiseline, iz skupine višestruko nezasićenih, podstiču bolje pamćenje i koncentraciju. Oraščiće i sušeno voće pogodno je jesti u više navrata dnevno jer svojim nutritivnim sastavom ublažavaju glad te ubrizgavaju dugotrajnu dozu energije. Kafu pij umjereno, a isprobaj čaj od mente.

Kafa da, ali u umjerenim količinama.

Iako je kafa vjerojatno najčešći izbor u borbi protiv umora jer kofein iz kafe povećava budnost i moć koncentracije, valja biti umjeren jer prevelika konzumacija kofeina može uzrokovati nemir, nesanicu te probavne smetnje poput žgaravice. Umjesto jedne ili dvije kafe popij čaj. Čaj od  mente može ublažiti stres.

Na poslu pravi i kraće pauze

Napravi kratku vježbu razgibavanja vrata i opuštanja ramena tako što polako kružiš glavom 10 puta u lijevu i 10 puta u desnu stranu, a potom ramenima kruži prema natrag te naprijed po 10 puta. Ova vježba će ujedno poboljšati cirkulaciju glave i opustiti napetost u ramenima. Bar jednom dnevno napravi kratku pauzu i od gledanja u zaslon računala, a umor ukloni tako da protrljaš dlanove i njima prekriješ oči 1 do 2 minute.

Izvor: link.