Savjeti za bezbjedno solo putovanje

Savjeti za bezbjedno solo putovanje

Savjeti za bezbjedno solo putovanje

Solo putovanje je u isto vrijeme uzbudljivo i zastrašujuće. Dopušta ti da iskusiš jedinstvene avanture i da uživaš u slobodi, ali solo putovanje takođe znači da si sam/sama na nepoznatom (stranom) terenu. Ultra ti donosi nekoliko savjeta, kako da izbjegneš probleme na solo putovanju.

Provjeri savjete i najnovije vijesti

Dobro prouči zvaničnu veb stranicu za putovanja u tvojoj zemlji, kao i u zemlji u koju putuješ i provjeri da li postoje nove informacije i smjernice. Ovo će ti pomoći da se spremiš za sve promjene i smjernice, prije i za vrijeme putovanja. Takođe, obavezno obavijesti porodicu i prijatelje o smještaju i mjestima, koje planiraš da posjetiš, kako bi mogli da stupe u kontakt sa tobom ukoliko je to potrebno. Ne zaboravi da se informišeš o najbližoj amabasadi ili konzulatu tvoje zemlje u slučaju da ti zatreba.

Ponesi lijekove

Kada putuješ u inostranstvo, najbolje je da ništa ne prepustiš slučaju. Obavezno ponesi sve prepisane lijekove, kao i uobičajene lijekove protiv bolova i prehlade i nosi ih u ručnom prtljagu. Takođe zapamti da prije puta provjeriš sve zvanične informacije i smjernice o putovanju sa ljekovima.

Bolest

U slučaju da u vrijeme putovanja boluješ od neke bolesti ili imaš postojeće zdravstveno stanje, obavezno ponesi svu dokumentaciju i informacije, koje se tiču bolesti kako bi ti neko mogao pomoći, ako se razboliš tokom putovanja.

Putničko osiguranje
 

Spakovani i spremni za solo avanturu? Nismo nikada spremni za polazak ako nemaš putničko osiguraje, a ovo se odnosi gdje god da putuješ u svijetu. Osiguranje će ti dobro doći u slučaju nezgode i takođe pokriva aktivnosti, kojima ćeš se baviti tokom putovanja.

Mjere predostrožnosti ako putuješ u konzervativnu zemlju

Prie nego što počneš da planiraš putovanje u društveno konzervativnu zemlju, dobro se informiši o svim pravilima i planiraj unaprijed. Možda ćeš morati spakovati odjeću koja pokriva tijelo, i koju ćeš moći da nosiš tokom putovanja.

Provajder telefonskih usluga

Bilo da je zbog fotografija za Instagram ili kako bi se olakšao kontakt sa porodicom i prijateljima, tvoj telefon je najvažnija stvar na solo putovanju. Prije nego što kreneš na odmor iz snova, kontaktiraj tvog provajdera, da se informišeš da li telefon radi u inostranstvu i koje su tarife poziva, poruka i interneta.

Korištenje aplikacija za upoznavanje

Aplikacije za upoznavanje mogu biti zabavan i pogodan način za upoznavanje novih ljudi, dok putuješ. Upoznaš nekoga sa kim možeš da obilaziš lokalne znamenitosti, a takođe postoji šansa za romansu ili doživotno prijateljstvo. Međutim, u tim slučajevima, lična sigurnost je uvijek na prvom mjestu. Stoga pobrini se da si uvijek na oprezu i na sigurnom, susreti bi trebalo da budu uvijek na javnom mjestu i najbolje bi bilo da ne otkrivaš detalje o smještaju.

Izbjegavaj javno pokazivanje naklonosti

U nekim zemljama, javno pokazivanje naklonosti generalno nije poželjno. Uvijek imaj na umu svoje ponašanje, dok si na javnim mjestima u tim zemljama. To je jedan od načina da pokažeš poštovanje prema normama zemlje u kojoj se nalaziš.

Upoznaj se sa lokalnim običajima i zakonima

Običaji i zakoni se razlikuju od zemlje do zemlje – ono što je normalno u tvojoj zemlji, može da bude ozbiljan prekršaj u inostranstvu. Veoma je važno da znaš koja su pravila i norme i da ih poštuješ, kako ne bi nikoga uvrijedio/uvrijedila, i kako bi se izbjegli problemi, koji mogu nastati ako prekršiš lokalne zakone.

Sretan put!

Izvor: link.