Znanje je moć: Pročitajte šest razloga zašto je dobro ići na faks

Znanje je moć: Pročitajte šest razloga zašto je dobro ići na faks

Znanje je moć: Pročitajte šest razloga zašto je dobro ići na faks

Zbog situacije u državi i činjenice koliko se malo drži do znanja, možda razmišljate da uopšte ne pokušate riješiti prijemni na fakultetu ili, još gore, o tome da prekinete započeto studiranje? Ipak, i kada se čini da fakultet ne nosi neke posebne bodove u životu, treba znati da to nije baš tako.

Naime, već znamo da nije sve u novcu te ako na kraju i ne budete imali dobru platu ili uopšte nećete raditi u polju u kojem ste studirali, navodimo zašto je svejedno dobro ići na fakultet.

1. Fakultet razvija disciplinu

Dobra i razvijena disciplina važna je u svim područjima života. Diciplina nam može biti od velike koristi i na privatnom planu, kada nas tresu padovi, teški trenuci. Disciplina se najbolje ‚‚teše” upravo na fakultetu, kada odlučimo da ćemo ga završiti i radimo na tome, tj. učimo.

2. Fakultet razvija snalažljivost i kreativnost

Dok čitamo skripte i knjige pripremajući se za ispit, sve nas to tjera na promišljanje o problemima koji se ondje javljaju. Ako na tren zastanemo, dobićemo svoje odgovore na postavljene probleme, a sve je to bitno u razvijanju kreativnosti, ali i snalažljivosti.

3. Fakultet razvija odgovornost

Od odgovornosti pojedinca zavisi odgovornost cijelog društva, ukratko, kakvi smo pojedinci, takvo nam je društvo u cjelini. Stoga, ako smo nezadovoljni društvom u kojem smo, trebamo krenuti od sebe i početi razvijati vlastitu odgovornost prema društvu i okolini. Kada učimo i ulažemo u sebe, postajemo odgovornija osoba.

4. Fakultet podstiče lični razvoj

Život je prepun izazova i problema, a od nas samih zavisi kako ćemo se prema njima postaviti. Na fakultetu smo obično, osim prema učenju, okrenuti i prema ispitivanju vlastitih granica. Kada znamo vlastitu snagu i ono čime raspolažemo kao osoba, lakše nam se suočavati sa izazovima i svime što život nosi.

5. Fakultet povećava kvalitet života

Znanje, ali i iskustvo stečeno na fakultetu može u potpunosti usmjeriti ostatak naših života. Nakon srednje škole fakultet je veliki korak u životu čovjeka i, iako neki opušteno kreću u učenje, iskustvo (a ovdje ne mislimo samo na ispite i profesore) koje se ondje dobije usmjerava nas čitavog života. Postajemo odgovorniji građani, kritički gledamo na stvari, postajemo oprezniji potrošači i inteligentniji glasači na izborima.

6. Fakultet otvara nove vidike

Na fakultetu ćete vjerojatno upoznati ljude različite od sebe – druge nacionalnosti, religije, boje kože, seksualne orijentacije, itd. Ovo je prilika da ostavite svoje stare, stereotipne stavove i prihvatite različitosti te samim time budete osoba širih vidika.

Izvor: link.