Događaji: Institut Servantes – Мај 2022

Događaji: Institut Servantes – Мај 2022

Događaji: Institut Servantes – Мај 2022

Institut Servantes je institucija osnovana 1991. od strane španske Vlade sa idejom promovisanja španskog jezika i širenja španske kulture kao i kulture zemalja sa španskog govornog područja. Institut Servantes je prisutan u celom svetu u 86 centara raspoređenih na pet kontinenata sa glavnim sedištem u Madridu, rodnom gradu pisca Migela de Servantesa. Od svog osnivanja, rad instituta je usmeren na negovanje i jačanje španske i hispanoameričke kulture. U tu svrhu Institut oragnizuje niz kulturnih aktivnosti a njihov program obuhvata koncerte, izložbe, pozorišne i plesne predstave i filmske projekcije.

U potrazi si za događajima kojima želiš da ispuniš ovaj mesec? Ne propusti nijednu od aktivnosti sa španskim prizvukom, koje ti donosi Institut Servantes. Pred nama je najuzbudljiviji mesec u godini. Zabranjeno je dosađivati se!

3. Maj – 31. Maj 2022. godine
Virtuelni čitalački klub: Čitamo…Hosea Jera

Povodom stogodišnjice rođenja pesnika Hosea Jera, Mreža biblioteka Instituta Servantes odaje počast ovom autoru, koji je bio deo prve posleratne pesničke generacije.

13. Maj – 6. Jul 2022. godine
Izložba: “ILUSTRATOR/KE”

Ilustracija je jedna od najkreativnijih grana stvaralaštva i trenutno je u punom procvatu. Rad ilustratora, a posebno ilustratorki, veoma je cenjen, kako na profesionalnom, tako i na umetničkom nivou. U svetu izdavačkih kuća, gde se sve više ulaže u koncept ilustrovane knjige, rad ilustratorki naročito dolazi do izražaja, a njihova maštovitost podstiče reizdanja svetskih klasika i na poseban način zaokružuje produkciju savremenih projekata. Pod palicom kustoskinje Matilde Rodriges, izložba prikazuje dela stvarateljki priznatih kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj sceni, poput Čileanke Luise Rivere, ili Sonje Pulido, Marije Hese, Helene Peres Garsije ili Lare Lars iz Španije. Postavka je usmerena ka najslobodnijim, najkreativnijim i najličnijim radovima izabranih autorki, kao i ka istraživanju različitih formata i tehnika: sitoštampe, kolaža, keramike, risografije, digitalnog crteža, skulpture i instalacije.

16. Maj – 31. Maj 2022. godine
Tacka interesa: “Fernando Fernan-Gomes puni 100 godina”

Institut Servantes u Beogradu priređuje omaž Fernandu Fernanu-Gomesu, povodom obeležavanja stogodišnjice od njegovog rođenja. U biblioteci biće izložene knjige i flimovi u DVD formatu koji se nalaze u našoj kolekciji.

Fernando Fernan – Gomes je bio pisac, glumac, scenarista, filmski i pozorišni reditelj, kao i član Španske kraljevske akademije. Dobitnik je brojnih nagrada, poput nagrade Princ od Asturije za umetnost i šest nagarada Goja.

Članovi naše biblioteke moći će da pozajme izložene filmove i knjige.

19. Maj 2022. godine
Koncert: “Tamara Jokić i Sara Koreja”

U okviru 23. Guitar Art Festivala u Beogradu, na muzičko putovanje od Lisabona do Sevilje vode nas dve dive mlađe generacije: Sara Koreja i Tamara Jokić, u pratnji sjajnih španskih i portugalskih muzičara.

Diplomirani hispanista, muzičarka i kompozitorka koja je studirala na Berkli koledžu u Bostonu, Tamara Jokić stvara svoj muzički izraz u okviru žanra etno muzike, s ljubavlju negujući spoj iberijske, sefardske, bliskoistočne, grčke i balkanske muzike. Nakon što je dobila nagradu Mediteranskog muzičkog instituta i nastupala u dvoranama Karnegi hola i Teatro de La Zarzuela, umetnica predstavlja svoj prvi studijski album “Transibérica” srpskoj publici, nastupajući zajedno sa Havijerom Limonom i Diogom Klementeom.

Nakon toga, Portugalka Sara Koreja predstavlja svoj prvi album koji nosi njeno ime. Album čini fado muzika, koja je većim delom tradicionalna, ali sadrži i nove načine pristupa tom žanru, te su u određenim pesmama prisutni i elementi pop muzike.

Dvostruki koncert fada i španske muzike će se održati 19. maja u dvorani Kolarčeve zadužbine.

20. Maj 2022. godine
Prezentacija knjige: “Fuego Books na Beogradskoj foto-knjizi 2022.”

Uoči Beogradskog meseca fotografije, koji se održava jednom u dve godine, Beogradska nedelja foto-knjige se fokusira na aktivnosti vezane za promociju foto-knjiga u Srbiji.

Fuego Books je izdavačka kuća iz Mursije, čiji su osnivači Anhela i Gustavo Aleman, ljubitelji fotografije i knjiga. Na ovoj promociji knjige, na kojoj će se Gustavu Alemanu pridružiti i direktor festivala, biće reči o njegovom iskustvu koje je dovelo do toga da postane izdavač, nakon što je objavio različite knjige fotografija – od malih ličnih priča, do omaža Dejvidu Linču.

Takođe, ponudiće i praktične savete za ljubitelje fotografije koje možda interesuje da se otisnu na slično putovanje.

Ova aktivnost će se održati samo na engleskom jeziku.

20. Maj – 8. Jun 2022. godine
Španski metar: Festival filma na španskom jeziku

Već četrnaestu godinu za redom, Beograd u svom najboljem ruhu dočekuje i slavi praznik ibeorameričkog filma. Filmski festival Španski metar prikazuje ostvarenja najrazličitijih žanrova i tematika, te program u celini predstavlja pregled filmskog stvaralaštva na španskom jeziku, omogućavajući publici da na najbolji način upozna savremenu filmsku produkciju, prikazujući ove programe na mestima daleko od komercijalnog bioskopskog repertoara.

Termine svih projekcija možete pogledati OVDE

20. Maj – 26. Maj 2022. godine
Međunarodna smotra arheološkog filma

Audio-vizuelna smotra Narodnog muzeja u Beogradu, koji od 1998. godine predstavlja najnovija ostvarenja iz oblasti dokumentarnog filma u oblasti arheologije i njoj bliskih naučnih disciplina.

Institut Servantes u Beogradu podržava ovaj prestižni kulturni događaj sa pet španskih dokumentarnih filmova.

25. Maj 2022. godine
Intervju: “Moja španska priča: Sara Marjanović”

Kako izgleda živeti u Španiji, ali sa srpskim korenima? Koje se predrasude o Špancima najpre ruše, a koje potvrđuju? Da li je za život u Španiji neophodno poznavanje španskog jezika? Kako izgleda graditi profesionalnu karijeru u toj zemlji? Gde se najlakše pronalaze tragovi Srbije u Madridu, Barseloni, Marbelji ili Valensiji? I kako uopšte izgleda svakodnevica naših ljudi u različitim krajevima Španije?

Moja španska priča (España contada), podkast Instituta Servantes u Beogradu, donosi odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja. Kroz prvu sezonu podkasta prošetalo je petnaestak gostiju poreklom iz Srbije, koji su svoj život i karijeru nastavili da grade u Španiji. Razgovore sa njima vodila je novinarka i književnica Ana Vučković Denčić.

Kako to izgleda kada jedna pijanistkinja iz Srbije svira klasike španske muzike? Koliko je teško, ili pak lako, probiti se u izdavačkoj industriji druge zemlje? I da li muzika uopšte poznaje granice? O svemu tome u ovoj epizodi podkasta govoriće Sara Marjanović, čija se ljubav prema crno-belim dirkama, započeta u Srbiji, poslednjih decenija uspešno razvija u Španiji.

O nešto drugačijoj ljubavi u svom segmentu govoriće novinarka Maja Sikimić koja će publiku podkasta nakratko odvesti do Ulcinja. Saznajte da li je Migel de Servantes zaista proveo deo svog života u ovom jadranskom gradu i koliko ima istine u tome da je baš u Ulcinju pronašao inspiraciju za Dulsineju, veliku ljubav Don Kihota.

26. Maj 2022. godine
Club de lectura: “Donja Perfekta, Benita Peresa Galdosa”

Na narednom Klubu čitalaca razgovaraćemo o knjizi Benita Peresa Galdosa Donja Perfekta. Tokom druženja, posetioce podstičemo da u opuštenoj i prijatnoj atmosferi učestuvuju u razgovoru, komentarišu delo, postavljaju pitanja i daju svoje predloge.

Remek-delo španske književnosti koje se bavi temom tolerancije i sukobom između dve suprotstavljene vizije života, slobodoumne i evropske s jedne strane, i pasivnog pogleda na svet koje ima društvo u kojem su duboko ukorenjeni tradicionalna verovanja i forme ponašanja.

Prisustvo aktivnostima u centru je besplatno i dovoljno je samo rezervisati ulaznicu ukoliko je tako naznačeno u programu. Više informacija o aktivnostima Instituta Servantes možete pronaći OVDE