Radionice na Fakultetu političkih nauka Banja Luka

Radionice na Fakultetu političkih nauka Banja Luka

Radionice na Fakultetu političkih nauka Banja Luka

U okviru Dana medijske pismenosti, mr Branko Crnogorac, nastavnik Engleskog jezika na Fakultetu političkih nauka, održaće dvije radioince pod nazivom „Terminološke nedoumice u medijskom diskursu – engleski jezik kao sredstvo globalizacije“ u četvrtak, 12. maja 2022. godine u svečanoj sali Fakulteta (201). Prva radionica biće od 11.00 do 12.00 časova, a druga od 12.00 do 13.00 časova.

Radionice su namijenjene studentima Studijskog programa novinarstva i komunikologije. Prvi termin je za studente treće i četvrte godine, a drugi za studente prve i druge godine studija. Radionicama mogu prisustvovati i ostali studenti Fakulteta političkih nauka zainteresovani za ovu temu.

Cilj radionice jeste da se studenti upoznaju sa štetnim posljedicama nedovoljno promišljene upotrebe u sredstvima javnog informisanja određenih termina i izraza iz engleskog jezika koji predstavljaju potpuno nepoznate ili nedovoljno objašnjene pojmove i koncepte u govornim sredinama srpskog jezika te tako dovode do pogrešnog poimanja stvarnosti. To je važan segment kritičke medijske pismenosti bilo da kreiramo ili tumačimo medijski sadržaj.

Radionica bi trebalo da podstakne studente da pažljivo i kritički prilaze pitanjima leksičkog izbora prilikom obrade određene društveno-političke, kulturne ili ekonomske teme ili članka te autorskog teksta datog sadržaja, naročito u situacijama kada se izvjesni izraz ili termin čini ustaljenim, iako njegov sadržaj i oblik u kojem se upotrebljava nije u potpunosti istražen i jezički formulisan.

Materijal za radionicu predstavlja glosarijum iz sredstava javnog informisanja u Republici Srpskoj i prostora bivše Jugoslavije.

Dani medijske pismenosti obilježavaju se na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci svake godine u maju s ciljem promovisanja medijskog obrazovanja i različitih medijskih kompetencija.

Izvor: link.