La dolce vita u Italiji !

La dolce vita u Italiji !

La dolce vita u Italiji !

Nevena je naša učesnica programa koja se trenutno nalazi u Italiji gde isprobava italijanski dolce vita. Italija je Neveni bila poriv i uvek neodoljiva želja, trenutno boravi u pokrajini Soave, koja pripada regiji Veneto, poznatom kao najdinamičnijem regionu za proizvodnju vina u Italiji. Čitajte detaljan opis Neveninog iskustva u nastavku teksta.

,,Italija je za me ne uvijek predstavljala poriv i goruću želju. Nažalost, zbog raznih okolnosti i kovida, morala sam odustati od master studija u ovoj zemlji, ali nikada istinski nisam digla ruke od te ideje. Između ostalog, zbog toga sam i odlučila da se prijavim na ovu kulturnu razmjenu, te “ispipam” teren.”

A kako bolje doživeti puls života nego živeti sa tradicionalom italijanskom porodicom i biti okružen lokalnim stanovništvom. ,,Imala sam sreću da dva mjeseca provedem sa izuzetno  ljubaznim, dobrim i obrazovanim ljudima. Prihvatili su me kao člana porodice. Toliko smo se navikli jedni na druge da se moje prisustvo u njihovoj kući i životu prosto podrazumijevalo. I suprotno. Stekla sam prijatelje do groba i dobila drugu porodicu. Od dolaska, osjetila sam gostoljubivost i prijateljski pristup. To sam primijetila kod svih Italijana koje sam upoznala. Slični su nama – veliki gurmani, vole da piju, smiju se i plešu, otvoreni su i osjećajni, obožavaju da budu dobri domaćini! ”

Neveni se gradić Soave odmah dopao, pogotovo je srećna i zbog činjenice da boravi u jednom od luksuznijih italijanskih regija. ,,Ovo pravo staro italijansko selo nalazi se nekoliko kilometara od Verone. Balkoni puni cvijeća, popločane uličice, šareni prozori, miris grožđa i vina na koju god stranu da kreneš. Mjesto živi od proizvodnje vina i ovo piće iz Soave-a je jedno od najboljih i najpoznatijih u Italiji. Pored nepreglednih vinograda i vinarija, zaštitnik ovog italijanskog gnijezda je i srednjovijekovni zamak koji bdi na brdu iznad Soave-a.”

Ono što bi naročito istakla kao prednost programa je stalno putovanje kako sa porodicom tako i samostalno..

,,Zamislite, ustanete jedan dan i kažete: E, danas odoh malo do Firence! Sljedeći put to budu Venecija, Verona, Milano… Na mene je najveći utisak ostavila Firenca i slobodno mogu reći da mi je to najdraži grad. Umjetnička svetinja, savršenstvo ljudskog uma i sposobnosti ljudskog nadahnuća. Sa druge strane, tu je i Verona – Vječni hram ljubavi i inspiracije, vječno svetište ljubavi. Vruća peciva, espresso, obavezni aperol šrpic (znala sam sjediti u restoranu gdje svaki sto izgleda kao da se na njemu nalazi narandžasto cvijeće, jer zaista svi piju ovo piće), cimet, nasmijani i neopterećeni ljudi, cvijeće, vatromet boja, pice , pasta, mirisi začina… sve je to moja Italija. Omami te začas posla! Takođe, italijanski jezik je predivan i mio. Uživala sam slušajući ih, a onda sam i sama počela da pamtim i učim riječi. ”

Neveni je bilo interesantno koliko su Italijani obični, a toliko ponosni i drže do sebe i svoje kulture.

,,Obroci uvijek moraju biti u isto vrijeme, čini mi se kao da ravnaju sat po tome. Poslije ručka je obavezan odmor, drijemka. Na nekim zgradama čak piše da je kućni red takav da od 13h do 15h ne smije biti nikakve buke. Italijani će ti uvijek pružiti ruku pomoći i pomirenja, ali očekuju i od tebe isto. A kako tek vole da im se udijele komplimenti!”

Svima koji se dvoume za učešće u programu, Nevena poručuje sledeće.

,,Voljela bih, bez ikakvog klišea, da ovim tekstom podstaknem sve one koji razmišljaju o tome da se prijave na kulturnu razmjenu u Italiju. Nadam se da sam člankom barem donekle dočarala duh Italije. Ali vjerujte, morate to sami doživjeti!  Upijala sam svaki momenat boravka u Italiji i bila otvorena za nova poznanstva, kulturu, način života… A to savjetujem i vama, širom otvorenih ruku i srca primite novi svijet! O, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao, ciao…”

Ukoliko i ti želiš da proputuješ prelepom Italijom, preostaje ti da klikneš   Оvde