Grac: Šarmantni grad na rijeci Muri

Grac: Šarmantni grad na rijeci Muri

Grac: Šarmantni grad na rijeci Muri

Ljepota Graca, drugog po veličini grada u Austriji i upravnog, privrednog i kulturnog sjedišta pokrajine Štajerske, je neosporna. Vijekovi “ispisani” na fasadama , govore više nego što bi to mogao i istorijom najpotkovaniji vodič. Ljepota vas prati u svakom pogledu, u znak dobrodošlice. 

Ime grada znači – mali dvorac na vrhu brda, a u njegov obilazak krenite sa Trga Hauptplatz. Od ovog trga polaze sve glavne šoping ulice, kao i tramvajske linije. Trg je “načičkan” i kioscima gdje lokalno stanovnišvo često svrati da s nogu pojede frankfurtsku kobasicu sa senfom ili renom i parče crnog hljeba.

Ulice koje se račvaju od trga, odvešće vas do Oslikane kuće, Landeszeughausa (muzeja oružja), Kunsthausa (muzej moderne umjetnosti), te do Murinsela (plutajuće ostrvo na rijeci Muri), ali i do drugih, možda ne toliko poznatih građevina putnicima namjernicima, čija ljepota i šarm nisu ništa manje od navedenih turističhih atrakcija grada.

Hodajući po kaldrmi staroj vijekovima, pogled vam je uperen u krovove i ukrašene fasade iz doba secesije ili renesanse, kipove smještene iznad vrata građevina pored kojih prolazite… Lutanje će vas odvesti i u neko od bajkovitih dvorišta, u kojima je, čini se, vrijeme stalo. Imate osjećaj da se nalazite usred opisa otrgnutog iz knjige. A onda se opet vraćate u stvarnost i opet vraćate pogled na fasade na kipove, medaljone i freske na fasadama.

Bicikl glavno prevozno sredstvo: Dok dalje pješačite gradom, ulicama promiču automobili, ali saobraćajnih gužvi nema, niti sirena koje paraju uši. Većina mještana kilometre prevaljuje na biciklima, jer je Grac drugi grad u Austriji po broju bicikala po glavi stanovnika (prema posljednjem popisu grad broji oko 250.000 stanovnika).