Konkurs za dodelu stipendija za 2022/23 u Španiji

Konkurs za dodelu stipendija za 2022/23 u Španiji

Konkurs za dodelu stipendija za 2022/23 u Španiji

Španija se danas svrstava među najpopularnije studentske destinacije u Evropi za internacionalne studente. Sa željom da podstaknu sve buduće studente i ujedno olakšaju upis na studije, španske institucije poput Ministarstva spoljnih poslova i saradnje (MAEC) i Španska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (AECID) raspisuju novi konkurs za dodelu stipendija za 2022-2023.

Kako do stipendije ?

Kada je u pitanju  dobijanje stipendije za studije u Španiji, imajte na umu da postoji veliki broj institucija koje nude bezbroj različitih stipendija. Svi studenti sa statusom stranog studenta imaju pravo da apliciraju za neku od njih.

Dobra opcija za inostrane studente u Španiji su svakako MAEC-AECID stipendije koje nudi Španska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju AECID (pridružena Ministarstvu spoljnih poslova i saradnje). One su godišnje i uglavnom nude postdiplomske obuke.

Na sledećem linku pronaći ćete informacije o ovoj vrsti stipendija: http://www.aecid.es/ES/becas-y-lectorados

Zahtevi za dobijanje MAEC AECID stipendija

Za dobijanje ovih stipendija potrebno je imati znanje španskog jezika, takođe se uzima na uvid finansijska raspoloživost na osnovu koje se dobija mesečna pomoć za smeštaj kao i obezbeđeno zdravstveno osiguranje.

MAECAECID stipendije su namenjene punoletnim stranim državljanima sa višom univerzitetskom diplomom, za neke programe i studentima završnih godina fakulteta ili sa priznatim iskustvom u određenim delatnostima. Poželjno je da zainteresovani ne budu stariji od 35 godina na dan prijave.

Više informacija možete potražiti putem sledeće e-pošte: [email protected]

Ostali programi stipendiranja

Španska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (AECID) je glavno upravljačko telo Španske saradnje, sa fokusom rada na polju obrazovanja. Saradnja španskih institucija u sastavu: AECID, FIIAPP i Fondacija Karolina posvećene su obrazovanju mladih iz partnerskih inostranih zemalja, nudeći im bezbroj mogućnosti za studiranje kako u Španiji tako i u inostranstvu.

Prikazujemo vam neke:

Program obuke za stipendije Carolina Foundation

One su takođe godišnje i imaju za cilj promovisanje univerzitetskih postdiplomskih studija i specijalizacije.

Prijava za stipendiju za koju ste zainteresovani vrši se online: http://www.fundacioncarolina.es/formacion/como-solicitar/

U slučaju da ste zainteresovani za stipendije iz programa mobilnosti za mlade kao što su Erasmus i Erasmus Mundus ili za FARO Global Scholarships, a koji promovišu mobilnost studenata završnih godina sa španskih univerziteta  ili ARGO Global za diplomce sa španskih univerziteta ili program Leonardo da Vinči i njegovim drugim modalitetima stipendiranja, preporučujemo da kontaktirate špansku ambasadu u vašoj zemlji, špansko Ministarstvo spoljnih poslova i saradnje, univerzitet ili studijski centar koji vas zanima.

U nastavku ćete pronaći pretraživač za stipendije Fondacije Universidad.es, portala Universia i Instituta Cervantes:

https://www.cervantes.es/bibliotecas_documentacion_espanol/becas_extranjeros_espana/becas_instituci%C3%B3ns.htm